AI Bulgaria AI Bulgaria

Джефри Хинтън предупреждава за опасностите от AI

Хинтън

Джефри Хинтън, наричан често „бащата на изкуствения интелект“, направи шокиращи изявления след своето пенсиониране от Google. Той силно подчерта необходимостта от ограничаване и регулиране на развитието на изкуствения интелект (AI), като постави под въпрос етичните и социални последствия от необмисленото му прилагане.

Кой е Джефри Хинтън и защо неговото становище е от значение?

Джефри Хинтън е британско-канадски когнитивен психолог и ключов пионер в областта на дълбокото обучение и невронните мрежи. През 2018 г., той беше удостоен с наградата „Тюринг„, считана за Нобелова награда в компютърните науки.

Той е един от учените чиито разработки са в основата на технологии като ChatGPT, които днес формират лицето на изкуствения интелект. Неговата кариера е пълна с научни постижения, които са променили начина, по който разбираме и използваме AI. С други думи, когато Хинтън говори, технологияния свят слуша.

Опасности от изкуствения интелект

Според Хинтън, AI технологиите като ChatGPT могат да имат сериозно въздействие върху човечеството. Той се изразява ясно и без украса, подчертавайки опасностите от етичен, социален и технологичен характер, които крие изкуственият интелект.

Опасенията на Хинтън не са изолиран случай на паника или преувеличение. Те се основават на години научни изследвания и практически опит в областта на изкуствения интелект. „AI може да бъде меч с две отстриета“, коментира той в едно от своите последни интервюта.

От една страна, технологията има потенциал да промени медицината, транспорта и образованието, но от друга – да доведе до масово неравенство, безработица и дори военни конфликти.

Той сподели, че някои от опасностите, свързани с AI чатботовете, са „доста страшни“.

В момента те не са по-интелигентни от нас ,но скоро ще станат.

Хинтън отбеляза и опасността от „лоши актьори„, които биха се опитали да използват AI за „лоши неща„.

Toй уточни, че е напуснал Google, за да може да говори открито за опасностите, без да се замисля за влиянието на тези изказвания върху компанията. Хинтън добави, че те действали „много отговорно“ в процеса на разработка на изкуствен интелект.

Въпреки това, други служители на Google изразиха загриженост, че компанията може би не отделя достатъчно внимание на етичните аспекти на AI. Според тях, Google се стреми да разработва технологията бързо, за да конкурира с ChatGPT на OpenAI.

Световни Реакции: Подкрепа от Илон Мъск

Илон Мъск, един от най-влиятелните предприемачи на нашето време, също изразява загриженост за бъдещето на изкуствения интелект. Той не само подкрепя становищата на Джефри Хинтън, но и от години предупреждава за потенциалните опасности, свързани с AI. Наскоро Мъск дори подписа отворено писмо, призоваващо за шестмесечен мораториум на разработките в областта на напредналия AI. В един от последните си туитове, той ясно подчерта:

Хинтън знае за какво говори.

Какво следва: Бъдещето на AI

Според Хинтън, не е достатъчно просто да се ограничим до регулации. Той е катогоричен, че образованието и професионалното обучение трябва да се адаптират към новата реалност, създадена от изкуствения интелект. Предоставянето на нови умения и възможности за преквалификация на работната сила е от съществено значение за поддържане на устойчив пазар на труда и социална стабилност.

Предупрежденията на Джефри Хинтън относно изкуствения интелект не трябва да се пренебрегват. Те са алармантен апел към научната общност, политическите лидери и широката общественост. С правилното регулиране, етични насоки и образователни програми, AI може да стане инструмент за добро. Но това изисква съвместни усилия и бдителност. Не можем да си позволим да подценяваме рисковете; става въпрос за прекалено важни и сериозни последици.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Остави коментар