AI Bulgaria AI Bulgaria

Едуард Сноудън: Никога и при никакви обстоятелства не се доверявайте на OpenAI

Сноудън OpenAI
Едуард Сноудън

Бившият служител на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън категорично предупреди „да не се доверяваме“ на компанията за изкуствен интелект OpenAI, след като пенсионираният генерал от американската армия Пол Накасоне, който е и бивш директор на NSA, беше назначен в борда на директорите на компанията.

В публикация в социалната мрежа X (Twitter) Сноудън нарече този ход „умишлено, изчислено предателство на правата на всеки човек на Земята“, като добави: „никога и при никакви обстоятелства не се доверявайте на OpenAI или нейните продукти“, сред които е и популярният чатбот ChatGPT. „Бяхте предупредени“, написа той.

Ден по-късно Сноудън добави, че комбинацията от изкуствен интелект и огромното количество данни за масово наблюдение, натрупани през последните две десетилетия, ще „предостави наистина ужасяващи правомощия в ръцете на малцина безотговорни“.

Накасоне, който беше директор на Националната агенция за сигурност на САЩ от 2018 г. до февруари 2024 г., се присъедини към борда на OpenAI и към новосформирания Комитет за безопасност и сигурност. Задачата на комитета е да изготвя препоръки относно безопасността и сигурността на проектите на OpenAI. Компанията твърди, че опитът на Накасоне в областта на киберсигурността ще помогне на OpenAI да използва изкуствен интелект за бързо откриване и реагиране на киберзаплахи.

Сноудън обаче вижда по-зловещ мотив зад назначението. Той смята, че то ще позволи безпрецедентно наблюдение и нарушаване на човешките права. Сноудън живее в изгнание в Русия от 2013 г., след като разкри мащабни програми за наблюдение на Националната агенция за сигурност на САЩ. Той е противоречива фигура, възхвалявана от едни като информатор, но осъждана от други като предател.

Новината предизвика критики и от страна на Илон Мъск, който е яростен противник на OpenAI под ръководството на главния изпълнителен директор Сам Алтман. „Нямам търпение OpenAI да получи достъп до телефона ми“, написа саркастично Мъск в X, визирайки наскоро обявеното партньорство между OpenAI и Apple.

Мъск заплаши, че ще забрани използването на устройства на Apple в рамките на своите компании, ако технологичният гигант интегрира изкуствения интелект на OpenAI в операционната система на своите продукти.

През последния месец OpenAI беше разтърсена и от поредица оставки на ключови фигури, включително съоснователя и главен учен, д-р Иля Суцкевер, както и изследователя в сферата на безопасността на AI, Ян Лейке. През изминалата година двамата ръководеха Superalignment екипа на компанията, който бе натоварен със задачата да разработва системи и процеси за управление на свръхинтелигентни AI модели, които са много по-умни от нас. Напускането на Суцкевер и Лейке следва тези на Павел Измайлов, Даниел Кокотайло и Уилям Сондърс.

Освен това, група от 13 настоящи и бивши служители на OpenAI, Google DeepMind и Anthropic, подкрепени от световноизвестните експерти в областта Йошуа Бенгио и Джефри Хинтън, публикуваха отворено писмо, в което призовават компаниите, разработващи изкуствен интелект, да подобрят защитата на лицата, сигнализиращи за нередности в индустрията.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: