AI Bulgaria AI Bulgaria

Нов инструмент защитава художниците от AI имитации

художници

От величествените фрески на Микеланджело, през емоционалните портрети на Рембранд, до експресивните платна на Винсент ван Гог, изкуството винаги е било отражение на човешкия дух и креативност. Всяка епоха е оставила своя уникален отпечатък в историята на изкуството. През 2022 г. обаче, всичко това се промени. Появата на генеративния изкуствен интелект и моделите за генериране на изображения като DALL-E, Midjourney и Stable Diffusion разтърси из основи художествения свят.

Обучени върху милиарди изображения и хиляди стилове от безброй художници, често без тяхното разрешение или компенсация, тези модели копират и възпроизвеждат до съвършенство стилове, които са отнели години, дори десетилетия за усъвършенстване. Въпреки че за обикновените потребители това е вълнуваща възможност, за много художници, чиито произведения са използвани за обучението на тези модели, това представлява сериозна заплаха за тяхната творческа идентичност и кариера. Проблемът е реален и широко дискутиран в индустрията.

художници
Source: SAND Lab / Karla Ortiz

Но още по-лошото е, че много от тези модели се използват за копиране на стила на отделни художници чрез процес, наречен „имитация на стил“. Всеки може да вземе работата на даден артист и да извърши „фина настройка“ или т.нар. LoRA на модел като Stable Diffusion и в крайна сметка да създаде изображения в „стила“ на целевия художник, използвайки единствено името му като указание (prompt).

В отговор на тази тревожна тенденция екип от учени от Чикагския университет е разработил нов инструмент, наречен Glaze, който обещава да предпази различните уникалните стилове. Целта на Glaze е да защити творческата идентичност на художниците, като им позволи да публикуват своите произведения онлайн, без да се страхуват, че техният стил ще бъде откраднат и използван за обучение на генеративни AI модели.

Glaze работи чрез добавяне на малки промени в изображенията, които са невидими за човешкото око, но объркват AI моделите, така че те не могат да имитират оригиналния стил на даден художник. Тези фини промени действат като оптична илюзия за AI моделите, карайки ги да „виждат“ съвсем различен стил от реалния.

художници
Source: Glaze

Артистите наистина се нуждаят от този инструмент; емоционалните и финансови последици от тази технология за тях са съвсем реални

казва професор Бен Жао, един от ръководителите на проекта.

Разговаряхме с професори, които виждат как студентите напускат часовете им, защото смятат, че няма надежда за индустрията, както и с професионални художници, които виждат как стилът им се копира наляво и надясно.

Художниците могат да използват Glaze безплатно през настолно приложение или чрез уеб услуга. Достъпът обаче е ограничен и изисква подаване на заявление. Процесът на кандидатстване включва предоставяне на примерни оригинални творби, които екипът на Glaze преглежда ръчно, за да гарантира, че само истински художници получават достъп. Към днешна дата артисти от цял свят са изтеглили Glaze повече от 2,3 милиона пъти.

Учените, който стои зад Glaze, разработват и друг инструмент, наречен Nightshade, който „отравя“ данните, за да ги предпази от обучение на AI модели. Nightshade променя пикселите в изображенията по такъв начин, че когато те бъдат използвани за обучение, карат AI моделите да дават некоректни или хаотични резултати. Според професор Бен Жао и неговия екип, по-малко от 100 от тези „отровени“ изображения могат потенциално да повредят AI модел или неговите данни за обучение.

Разработването на тези инструменти е в отговор на продължаващия дебат относно изкуствения интелект и авторските права. Съществуват редица случаи, при които големи компании, разработващи изкуствен интелект, са използвали без разрешение творби на огромен брой художници за обучение на своите AI модели. Това от своя страна доведе до съдебни дела от страна на множество артисти. Например, през декември миналата година група художници заведоха колективен иск срещу Stability AI, Midjourney и DeviantArt, твърдейки, че техните произведения са били използвани за обучение на AI модели без тяхното съгласие или компенсация. По същите причини, през април тази година друга група художници подаде иск срещу Google.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: