AI Bulgaria AI Bulgaria

Лондонско кино отмени световната премиера на филм, чийто сценарий е написан от AI

Последният сценарист
Image: The Last Screenwriter

Лондонското кино „Принц Чарлз“ отмени световната премиера на „Последният сценарист“ – филм, за чийто сценарий се твърди, че е написан изцяло от изкуствен интелект. Прожекцията, която беше първоначално насрочена за тази неделя, 23 юни, бе отменена след сериозен отзвук от страна на обществеността и професионалисти в бранша.

„Последният сценарист“, режисиран от швейцарския режисьор Питър Луизи, разказва историята на талантлив сценарист, който се сблъсква с AI система за писане на сценарии, която надминава неговите умения. Сценарият, героите и диалозите на филма са дело на ChatGPT 4 на OpenAI.

Решението на лондонското кино да отмени прожекцията на филма е взето, след като са постъпили повече от 200 жалби от обществеността. „Отзивите през последните 24 часа показаха, че много зрители са дълбоко обезпокоени от използването на изкуствен интелект вместо човешки сценарист, което сочи към по-голям проблем в индустрията“, гласи изявлението. „В резултат на тази обратна връзка решихме да НЕ продължаваме с прожекцията“.

В интервю за Screen Daily, Луизи изрази разочарованието си от лондонското кино и разкри подробности за случая. След като прожекцията била одобрена, Луизи заплатил на киносалона и за реклама. Поръчката включвала две публикации в X (Twitter), две във Facebook и един бюлетин. Малко след появата на първия пост в X, обаче, Луизи получил обаждане от киното, в което го информирали, че поради „множество негативни реакции“ вече не могат да рекламират филма. Въпреки това, те го уверили, че самата прожекция ще се състои. На следващата сутрин, обаче, режисьорът бил информиран, че премиерата на филма е отменена, тъй като само за една нощ над 160 души изразили недоволство от филма.

Сега Луизи планира да пусне филма онлайн, заедно с AI-генерирания сценарий и документален филм за процеса на създаването му.

Полемиката около „Последният сценарист“ отразява по-широк дебат в развлекателната индустрия. Миналата година над 170 000 актьори, режисьори и сценаристи излязоха на мащабна стачка в Холивуд, а исканията им бяха свързани с „по-справедливо заплащане в ерата на стрийминга, ограничаване на използването на изкуствен интелект и защита на техните дигитални идентичности“.

От друга страна, по време на тазгодишния филмов фестивал в Кан, Джордж Лукас, легендарният режисьор на поредицата „Междузвездни войни“, заяви, че използването на изкуствен интелект в киното е „неизбежно“.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: