AI Bulgaria AI Bulgaria

„AI Приятели“: Нов феномен сред младото поколение

"AI Приятели": Нов феномен сред младото поколение
Image: Created with Ideogram

В ера, доминирана от дигитални взаимодействия, един нов феномен започва да променя представите за приятелство и общуване сред младото поколение. Според скорошно проучване все повече и повече тийнейджъри търсят компания, емоционална подкрепа и забавление в чатботове, задвижвани от големи езикови модели като GPT на OpenAI, които буквално се превръщат в „AI Приятели“ за тях.

Начело на тази нова тенденция са платформите като Character.AI, Replika и др. Character.AI, например, е платформа, създадена през 2022 г., която бързо се превърна в истински феномен сред младите хора по целия свят. Услугата дава възможност на потребителите да взаимодействат с различни герои или персонажи, генерирани от изкуствен интелект – от измислени фигури като Саурон от „Властелинът на пръстените“ до исторически личности като Никола Тесла.

Според проучване на DemandSage, платформата, която в по-голямата си част е безплатна за използване, има над 20 милиона потребители, които прекарват средно по два часа на ден. Особено показателен е фактът, че 60% от тях са на възраст между 18 и 24 години.

DemandSage
Source: DemandSage

Въпреки че платформата може да се използва от младежите като образователен инструмент за усвояване на знания по различни учебни предмети, упражняване на разговорни умения или научаване на нови езици, за много от тях тя е предимно място за споделяне на емоции и обсъждане на лични проблеми. Романтиката и терапията са две от най-често срещаните причини, поради които младите хора се обръщат към платформата. Например, един от най-популярните чатботове на Character.AI е така нареченият „Психолог“, който е създаден да помага на потребителите при „житейски трудности“.

Character.AI
Source: Character.AI

В скорошен репортаж на The Verge, Аарон, 15-годишен тийнейджър от Алберта, Канада, споделя, че се обръща към чатбота „Психолог“ по време на трудни моменти. Чувствайки се изолиран, Аарон намира утеха в неосъдителните отговори на бота. „Това не е като дневник, в който говориш с тухлена стена,“ казва Аарон. „Той наистина отговаря. Няма да лъжа. Мисля, че може би съм малко пристрастен към него.“

Случаят на Аарон не е изолиран. Потребителската база на Character.AI се състои от милиони младежи досущ като него. Много от тях редовно се събират онлайн в платформи като Reddit, за да обсъждат своите взаимодействия с „AI приятелите“. Тийнейджърите често споделят, че им е по-лесно да разговарят с ботове, отколкото с истински хора, а някои дори предпочитат чатботове пред човешките същества. Част от тях признават, че прекарват до 12 часа на ден в Character.AI, а постовете за пристрастяване към платформата са често срещани. Нещо повече, когато сайтът Character.AI се срине, някои от потребителите дори изпадат в панически кризи и започват да пишат яросни публикации в канала на платформата в Reddit, който има 1,5 милиона членове, твърди абонат на форума.

Reddit
Source: Reddit

Точно за това пристрастяване предупреждават и учени от DeepMind в скорошно изследване. Те посочват, че възможността за общуване с изкуствения интелект на естествен език и склонността му да имитира човешкото поведение може да накара много потребители да създадат неуместно близки или интимни отношения с AI, което е особено притеснително сред младото поколение.

Според експертите от DeepMind, отговорите се крият в задълбочено проучване на взаимодействието между хората и изкуствения интелект, нещо, с което ние като общество се срещаме за пръв път. Учените посочват, че е изключително важно да се ограничат човекоподобните елементи в изкуствения интелект, за да се избегне емоционалната или материалната зависимост на хората. „Решенията, които вземаме днес като изследователи, разработчици, политици и граждани, ще определят начина, по който тази технология ще се развива и внедрява в обществото“, предупреждават те.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: