AI Bulgaria AI Bulgaria

Anthropic представи Claude 3.5 Sonnet – модел от последно поколение, превъзхождащ конкурентите

Claude 3.5 Sonnet
Source: Anthropic

Anthropic, базираният в Сан Франциско стартъп за изкуствен интелект, представи Claude 3.5 Sonnet – своя първи голям езиков модел от фамилията Claude 3.5, който според компанията „поставя нови стандарти по отношение на производителност, скорост и рентабилност“. Следващите модели от серията, включително Opus и Haiku, ще бъдат налични по-късно през годината, поясниха от Anthropic.

Днешният анонс идва само месец след като подкрепената с милиарди долари от технологични гиганти като Google и Amazon компания дебютира със своя чатбот Claude на европейския пазар.

От Anthropic твърдят, че Claude 3.5 Sonnet е най-способният и най-интелигентният модел на пазара днес, който освен, че превъзхожда конкурентни модели като GPT-4o на OpenAI и Gemini 1.5 Pro на Google в редица тестове, се представя и по-добре от своя предшественик от по-висок клас – Claude 3 Opus.

Интересно е, че при вътрешни тестове на Anthropic, насочени към кодирането, Claude 3.5 Sonnet е успял да реши 64% от проблемите, докато Claude 3 Opus – само 38%. Алекс Алберт, учен на Anthropic, заяви: „Claude започва да се справя много добре с кодирането“ и добави, че „до една година голям процент от програмния код ще бъде написан от големи езикови модели“.

Моделът има и едни от най-добрите визуални възможности, като от Anthropic твърдят, че може да транскрибира текст от „диаграми, графики или несъвършени изображения“. Според компанията това е „важна способност в областта на продажбите на дребно, логистиката и финансовите услуги“, където освен от текст, изкуственият интелект може да извлече информация и от изображения, графики или илюстрации.

Освен това Claude 3.5 Sonnet „може да пише с естествен тон и демонстрира значително подобрение в разбирането на нюанси, хумор и сложни инструкции“, посочват от компанията.

Claude 3.5 Sonnet е вече наличен дори в безплатната версия на чатбота Claude, като абонатите на платените абонаменти Pro и Team разполагат с по-високи лимити за използване. Моделът е достъпен и чрез API на Anthropic, в Amazon Bedrock, Vertex AI на Google Cloud, както и в платената версия на търсачката Perplexity AI.

В допълнение към новия модел, Anthropic представи и функция, наречена „Artifacts“, която позволява генерирането на документи, код, диаграми, векторни графики или дори прости игри.

Редица потребители споделиха видеоклипове в Х (Twitter), демонстрирайки възможностите на Claude в генрирането на най-различни игри и програми. Освен това от компанията посочват, че екипите ще могат да разработват съвместно проекти с помощта на Artifacts.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: