AI Bulgaria AI Bulgaria

Немският автомобилен гигант Audi обяви, че ще интегрира ChatGPT в своите автомобили

Audi
Image: Audi

Немският автомобилопроизводител Audi обяви, че ще интегрира ChatGPT от OpenAI в своите автомобили. От юли тази година около два милиона автомобила Audi, произведени след 2021 г. и оборудвани с информационно-развлекателната система от трето поколение (MIB 3), като моделите Audi A3, Q6 e-tron и др., ще получат достъп до новите възможности за гласово управление.

Интеграцията на ChatGPT, която ще се осъществи чрез „Microsoft Azure OpenAI Service“, цели да осигури на водачите по-естествен начин за взаимодействие с техните автомобили. Собствениците на Audi ще могат да използват разговорен език, за да управляват информационно-развлекателната система, навигацията и климатика, както и да задават въпроси на различни теми. Според компанията това ще “повиши безопасността при шофиране, тъй като водачите ще могат да контролират функциите на автомобила, без да откъсват поглед от пътя”.

За да използват ChatGPT, водачите трябва само да кажат „Hey Audi“ или да натиснат бутон на волана. „Асистентът автоматично разпознава дали да изпълни функция в автомобила, да потърси дестинация или да предостави прогноза за времето“, поясняват от компанията.

Source: Audi

От Audi също така твърдят, че системата е проектирана с фокус върху максималната защита на личните данни. „Всички разговори ще бъдат изтривани веднага след обработката им, а ChatGPT няма да има никакъв достъп до информация за автомобила“, посочват от компанията.

Audi не е първият автомобилопроизводител, който интегрира генеративен изкуствен интелект в своите автомобили. Само преди месец KIA обяви, че новият изцяло електрически компактен SUV EV3 ще разполага с гласов асистент, задвижван от ChatGPT на OpenAI.

Mercedes-Benz и Volkswagen също представиха нови AI асистенти по-рано тази година. Mercedes показа новата операционна система, наречена MB.OS, и нова информационно-развлекателна система, докато Volkswagen обяви, че ще интегрира ChatGPT от OpenAI в своите автомобили като допълнение към гласовия асистент – „IDA“.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: