AI Bulgaria AI Bulgaria

Figma представи мащабен редизайн на своята платформа и нови генеративни AI функции

Figma
Image: Figma

По време на своята ежегодна конференция Config 2024, Figma представи съществен редизайн на своята платформа и набор от генеративни AI функции.

Новият дизайн, който според компанията има за цел да „подготви почвата за следващото десетилетие“, ще бъде по-интуитивен и достъпен, ще включва нови функции и ще бъде по-лесно персонализиран според индивидуалните нужди на всеки потребител.

Наред с промяната на дизайна, Figma представи и набор от AI-задвижвани функции, наречен Figma AI. Той е част от стратегията на компанията да „стимулира креативността и да улесни процесите на дизайн както за професионалистите, така и за начинаещите“.

„Нашата цел е да премахнем бариерите пред креативността и да дадем възможност на всеки да превърне идеите си в реалност по-бързо и лесно от всякога“, заяви в изявление Дилън Фийлд, съосновател и главен изпълнителен директор на Figma.

Централно място в Figma AI заема функцията „Make designs“, която дава възможност за генериране на дизайни с помощта на текстови указания (prompts), както и „Visual search“, която позволява търсене на дизайни или компоненти с помощта на изображения или екранни снимки.

Освен тях, Figma ще пусне и множество AI функции за автоматизиране на досадни задачи, като например автоматично преименуване и организиране на слоеве, добавяне на текст, превод, създаване на изображения и др.

Компанията представи и инструмент, наречен Figma Slides, който е подобен на Google Slides и е вграден директно в платформата. Той ще даде възможност на потребителите да създават презентации в същата среда, в която разработват своите проекти.

Figma AI и Slides стартират в ограничена бета версия от днес, а заинтересованите потребители могат да се включат в списък с чакащи. По време на бета периода, който ще продължи до края на 2024 г., те ще бъдат безплатни за всички потребители, но може да бъдат въведени някои ограничения за използването им. Компанията поясни, че ще предостави „ясни насоки за ценообразуването“, когато функциите излязат от бета версия.

Figma също така разясни, че всички генеративни AI функции, които стартират днес, се „захранват от AI модели от трети страни и не са обучени върху данни на клиенти“​.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: