AI Bulgaria AI Bulgaria

Изкуственият интелект на Google помага в борбата за опазване на кораловите рифове

рифове
Image: Created with Ideogram

Кораловите рифове са едни от най-живописните и разнообразни екосистеми на нашата планета. Въпреки че покриват само 0,1 % от повърхността на океаните, те са дом на 25 % от всички познати морски видове. Приблизително един милиард души по света зависят от тях като източник на храна и доходи. Те са и в основата на много научни разработки в биологията, медицината и фармацевтиката.

За съжаление, тези подводни райски градини са изправени пред екзистенциална заплаха, породена от изменението на климата, прекомерния риболов, замърсяването и други човешки дейности. От 50-те години на миналия век насам планетата е загубила половината от своите коралови екосистеми. Ако тези тенденции не се променят, прогнозите сочат, че до 2050 г. почти всички останали рифове ще бъдат застрашени, като 75 % от тях ще бъдат изправени пред „много високи или критични нива на заплаха“.

В надпревара с времето, Google представи революционен AI инструмент, наречен SurfPerch. Разработен в сътрудничество от Google Research и DeepMind, SurfPerch използва потенциала на екоакустиката за изучаване на естествените звуци в подводните екосистеми. „Слушайки звуците и поведенческите модели на обитаващите рифовете животни, можем да установим здравето на рифовете, да проследим активността им през нощта и дори да ги изследваме в дълбоки и мътни води“, посочват учените.

Именно тук на помощ идва SurfPerch, който може да обработва хиляди часове аудиозаписи, осигурявайки ново и по-дълбоко разбиране на подводните екосистеми.

Системата е плод на проект, наречен „Calling in our Corals“, който се осъществи от Google Arts & Culture през изминалата година. В рамките на този проект учени от цял свят са събрали голям набор от биоакустични данни от рифове, които са използвани за обучение на AI модела.

Първоначалните резултати от проекта са наистина обещаващи, твърдят от Google. Учените са успели да разграничат защитените от незащитените рифове във Филипините, да проследят резултатите от възстановяването на рифовете в Индонезия и да придобият по-дълбоко разбиране за връзките между различните рибните обитатели в Големия бариерен риф в Австралия.

Проектът продължава и днес, като на уебсайта „Calling in our Corals“ непрекъснато се добавят нови аудиозаписи, които помагат за по-нататъшното обучение на AI модела и подпомагат усилията за опазване на кораловите рифове.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: