AI Bulgaria AI Bulgaria

Midjourney: Най-реалистичния AI генератор за изображения от текст

Midjourney

Midjourney е инструмент, задвижван от изкуствен интелект (AI), който генерира реалистични изображения, базирани на текстови указания (prompts). Той произвежда висококачествени изображения, сравними с тези на професионален фотограф, и има възможността да създава изкуство в широк спектър от стилове.

Midjourney е създаден от независима изследователска лаборатория, „изследваща нови средства за мислене и разширяваща въображаемите способности на човешкия вид„. Базирана в Сан Франциско, Калифорния, тя е ръководена от Дейвид Холц, който има впечатляващ опит като основател на Leap Motion, изследовател в NASA и Макс Планк Институт. Екипът включва водещи личности от индустрията като Джим Келър и Нат Фридман, изпълнителен директор на Github.

Изображение генерирано от Midjourney

Как да получите достъп до Midjourney?

Достъпът до Midjourney може да бъде получен чрез посещение на техния уебсайт и регистрация. Специфичното при Midjourney е, че работи чрез Discord. Ето стъпките, за да започнете:

 1. Регистрирайте се в Discord: Трябва да създадете нов акаунт на уебсайта на Discord, ако вече нямате такъв.
 2. Регистрирайте се за Midjourney: След като имате акаунт, отидете на уебсайта на Midjourney и щракнете върху „Join the beta„. Това ще ви отведе до покана за присъединяване към Discord канала на Midjourney. Щракнете върху „Приемете поканата“ и сте вече в системата.
 3. Отидете в канала #newbies: Напишете /subscribe, команди започващи с черта (/) се използват за взаимодействие с Discord бота на Midjourney. Просто казвате на Midjourney, че искате да се абонирате. Има и команда /setting за настройките на бота.
 4. Изберете вашия план за Midjourney: Стандартният план започва от 10$ на месец и предлага около 200 генерирани изображения, докато Професионалният план струва 60$ на месец.

Как да използвате Midjourney?

След като се регистрирате и изберете плана си, можете да започнете да генерирате изображения. Ето как:

1. Има няколко начина за взаимодействие с бота. Можете да пишете в чата „newbies“ в Discord сървъра на Midjourney, да изпращате директни съобщения на бота или да го поканите в своя канал.

midjourney discord

2. Въведете /imagine prompt в полето за съобщения в Discord и след това напише текстово указания (prompt) на изображението, което искате да се възпроизведе и натиснете „Enter“.

imagine command

3. Изчакайте и ще получите четири вариации на вашето указание (prompt).

buttons

4. Редактирайте изображенията с увеличаване на резолюцията и вариации: Под всяка група генерирани изображения ще видите осем бутона: U1, U2, U3, U4, V1, V2, V3 и V4. Бутоните U увеличават избраното изображение, създавайки нова по-голяма версия с допълнителни детайли. Бутоните V създават четири нови вариации на избраното изображение, съответстващи му по стил и композиция. Има и бутон „Re-roll“, който ще повтори вашето указание (prompt) и ще генерира четири нови изображения.

5. Запознайте се по-подробно с указанията: Истинският контрол идва от предложенията, които задавате на Midjourney. Бъдете конкретни и подробни относно това, какво искате от указанието си. Обмислете темата, средата, осветлението, цвета, настроението и композицията на вашите заявки.

6. Експериментирайте с параметрите: Освен писмени указания, можете да използвате и конкретни параметри, за да зададете ключови детайли като съотношение на страните, случайност и стил. Посетете таза страница за повече информация.

7. Насладете се: Използването на Midjourney е изключително забавно, тъй като не се изисква много усилия, за да получите прекрасни резултати. Просто експериментирайте с различни идеи и ако не сте доволни от резултатите, променете своето първоначално указание и опитайте отново.

Възможности

Възможностите на Midjourney са обширни и разнообразни и включват:

 • Генериране на изображения с изкуствен интелект: Midjourney е един от най-лесните AI генератори на изображения, от които можете да получите впечатляващи резултати.
 • Увеличаване на резолюцията и вариации на изображенията: Платформата ви позволява да увеличавате резолюцията на генерираните изображения, създавайки нова, по-голяма версия с допълнителни детайли. Можете също така да създавате нови вариации на избраното изображение, съответстващи му по стил и композиция.
 • Персонализация на указанията (prompts): Може да персонализирате указанията си с конкретни параметри, за да зададете ключови детайли като съотношение на страните, случайност и стил.
 • Смесване на изображения: Командата /blend ви позволява да смесвате множество изображения и да създавате ново изображение, предоставяйки уникален начин за създаване на ново изкуство.
 • Описване на изображение: Командата /describe ви позволява да качите изображение и да генерирате четири възможни указания (prompts), базирани на него. Използвайте командата /describe, ако желаете да разберете как може да получите, изображение близко до каченото.
 • Референтно изображение: Можете да използвате изображения от URL адрес като част от указанието, за да повлияете на композицията, стила и цветовете. Изображенията могат да се използват самостоятелно или заедно с текстови указания – експериментирайте с комбинирането на изображения с различни стилове за най-вълнуващи резултати.

За подробна и актулна информанция за всички команди, посетете страницата на Midjourney.

Достъпност и ценови планове

Midjourney предлага разнообразие от абонаментни планове с различни ценови категории:

 • Стандартен: Този план е с цена от 10$ на месец и предоставя около 200 генерирани изображения.
 • Основен: С този план, който струва 30$ на месец, получавате 15 часа „бързо генериране“ на месец – това е време, през което използвате ресурсите на графичния процесор (GPU) за бързо създаване на изображения. Също така включва „релакс генериране“, което не отнема от GPU часовете ви, но процесът на генериране на изображения е по-бавен.
 • Професионален: Този план струва 60$ на месец и предлага 30 часа „бързо генериране“ на месец, както и неограничено „релакс генериране“. Също така включва възможността за генериране на изображения в режим на „Incognito“.

Моля, посетете главната страница на компанията за актуални цени.

Ефективни текстове указания (prompts)

Истинският трик за постигане на добри резултати от Midjourney е да научите как да пишете ефективни указания. Ето някои съвети:

 • Бъдете конкретни: Колкото по-точни сте относно това, което искате, толкова по-добре. Използвайте силни и образни думи, специфични количества и референции.
 • Не прекалявайте с думите: Повече думи не винаги означават по-добри резултати. Избирайте ги мъдро.
 • Обърнете внимание на детайлите: Препоръчваме да обмислите темата, средата, осветлението, цвета, настроението и композицията на вашите заявки.

  Ето няколко примера:

A stunning architectural photograph of a contemporary residential house, captured using a Nikon D850 paired with a Nikon 14-24mm f/2.8G ED wide-angle lens, perfect for capturing the breadth and detail of architectural designs. –ar 16:9 –v 5.1

An elegant and empowering shot of a professional female model, shot using a Canon EOS 5D Mark IV with an 85mm f/1.2L II USM lens, ideal for creating a shallow depth of field and beautiful background bokeh. –ar 16:9 –v 5.1

Midjourney shot of a professional female model

An intimate wildlife photography of a playful lion cub in the heart of the African savannah, captured using a Canon EOS-1D X Mark III with a Canon EF 500mm f/4L IS II USM telephoto lens. –ar 16:9 –v 5.1

Midjourney wildlife photography

За повече инструменти използващи изкуствен интелект (AI), препоръчваме да прегледате нашата секция “Инструменти“.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, InstagramTwitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Остави коментар