AI Bulgaria AI Bulgaria

Иля Суцкевер стартира нова компания за разработване на „безопасен суперинтелект“

Суцкевер

Д-р Иля Суцкевер, един от основателите на OpenAI и несъмнено най-важната фигура зад създаването на ChatGPT, обяви стартирането на нова компания, наречена Safe Superintelligence Inc. (SSI).

Суцкевер, който напусна OpenAI през май, съобщи за създаването на компанията в публикация в социалната мрежа X.

За разлика от OpenAI, чиято мисия е създаването на изкуствен общ интелект (AGI) или интелект, който е на нивото на човешкия, мисията на SSI е разработването на „безопасен суперинтелект“, т.е. интелект, който значително надхвърля човешките способности.

Съдружници на Суцкевер са предприемачът Даниел Грос, който е бивш ръководител на отдела за изкуствен интелект на Apple, и Даниел Леви, който работеше заедно със Суцкевер в OpenAI. Компанията е със седалище в Пало Алто, Калифорния, но ще има и офис в Тел Авив, Израел.

В анонса за стартирането на компанията основателите акцентират върху предстоящата и неизбежна, според тях, поява на суперинтелект, както и критичната необходимост от безопасното му разработване: „Суперинтелигентността е в нашия обсег,“ пишат те. „Изграждането на сигурен суперинтелект е най-важният технически проблем на нашето време.“

Според основателите, организацията ще бъде чисто изследователска, без краткосрочни планове за продажба на AI продукти или услуги. Тя ще развива паралелно възможностите на изкуствения интелект и безопасността, „постигайки трансформиращи скокове както в технологията, така и в науката.“ За да постигнат това, основателите планират да съберат „малък, елитен екип от най-добрите инженери и изследователи в света.“

Компанията не разкрива нито своите инвеститори, нито привлечените до момента средства, но Грос заяви пред Bloomberg, че капиталът няма да е проблем.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: