AI Bulgaria AI Bulgaria

Мира Мурати и висши ръководители напускат OpenAI

OpenAI
Image: OpenAI

OpenAI отново претърпява сериозни сътресения в своето ръководство, след като главният технологичен директор на компанията Мира Мурати и няколко високопоставени служители обявиха, че напускат компанията.

Оставките следват редица предишни кадрови промени, в резултат на които компанията загуби няколко висши ръководители и бивши основатели, включително Иля Суцкевер, Андрей Карпати, Джон Шулман и Ян Лейке.

В изявление, публикувано в X (Twitter), Мурати обясни, че е взела трудното решение да напусне OpenAI след повече от шест години. „Оттеглям се, за да посветя повече време и пространство за мои собствени начинания“, написа тя.

Главният изпълнителен директор Сам Алтман изрази благодарност за приноса на Мурати, отбелязвайки, че тя е „изиграла ключова роля за трансформирането на OpenAI от неизвестна изследователска лаборатория във важна компания“.

Освен Мурати, OpenAI напускат и ръководителят и вицепрезидентът на отдел „Изследвания“ – Боб Макгрю и Барет Зоф.

Наред с кадрови промени OpenAI планира да промени из основи корпоративната си структура. Според скорошен доклад на Reuters компанията работи по преструктуриране на основната си дейност в дружество със стопанска цел, което вече няма да бъде контролирано от борд с нестопанска цел. Целта на това преструктуриране е да направи компанията по-привлекателна за инвеститорите, посочват източници на Reuters.

Също така се твърди, че ако това се случи, Сам Алтман ще получи дял в компанията, която след преструктурирането и планиран голям инвестиционен кръг с участието на Thrive Capital, Microsoft, Apple и Nvidia може да достигне стойност от 150 млрд. долара.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: