AI Bulgaria AI Bulgaria

Сам Алтман: Навлизаме в „Ерата на интелигентността“

Алтман Ерата на интелигентността
Image: OpenAI

Главният изпълнителен директор на OpenAI, Сам Алтман, заяви, че човечеството е на прага на нова ера – „Ерата на интелигентността“.

В блог публикация той представи визия за бъдеще, в което изкуственият интелект (AI) ще донесе безпрецедентен просперитет на човечеството. Бъдеще, в което всеки от нас ще има „персонален AI екип“, съставен от виртуални експерти в различни области, които ще работят заедно, за да „създават почти всичко, което можем да си представим“.

„В следващите няколко десетилетия ще можем да правим неща, които биха изглеждали като магия за нашите баби и дядовци“, пише той.

Основният двигател на този прогрес, според Алтман, е дълбокото обучение (Deep Learning). „Дълбокото обучение проработи, стана предсказуемо по-ефективно с увеличаването на мащаба и ние му отделяме все повече ресурси“, отбелязва той. По думите му, „човечеството е открило алгоритъм, способен да се учи от всякакъв вид данни“, а колкото повече изчислителна мощ е на разположение, толкова по-добре AI може да помага на хората в решаването на сложни проблеми.

Нещо повече, Алтман вярва, че създаването на „изкуствен суперинтелект“ (Artificial Superintelligence) е само въпрос на време – и то на „няколко хиляди дни“. Според него „в даден момент AI системите ще станат толкова усъвършенствани, че ще помогнат за създаването на още по-добри системи от следващо поколение и ще допринесат за научния напредък във всички области“.

Макар и оптимистично настроен за бъдещето, Алтман предупреждава, че както всяка нова технология, изкуственият интелект също ще доведе до негативни последици. Той подчертава, че човечеството трябва да започне да действа незабавно, за да минимизира тези рискове.

„Настъпването на ‘Ерата на интелигентността’ е съдбоносно събитие, свързано с много сложни и изключително важни предизвикателства“, пише той. „Историята няма да бъде изцяло положителна, но предимствата са наистина огромни, затова сме длъжни да разберем как да се справим с рисковете, които ни предстоят.“

Що се отнася до пазара на труда, Алтман очаква значителни промени, както положителни, така и отрицателни, но според него „работните места ще се променят много по-бавно, отколкото повечето хора предполагат“.

Той също така твърди, че за да бъде реализиран пълният потенциал на AI и за да стане технологията достъпна за възможно най-много хора, е необходимо масивно разширяване на изчислителната инфраструктура (което изисква много енергия и чипове). Според него ако това не се случи, „AI ще се превърне в изключително ограничен ресурс, за който могат да избухнат войни и който ще бъде използван предимно от богатите“.

Въпреки предизвикателствата, Алтман е уверен, че „Ерата на интелигентността“ ще донесе невиждан просперитет на човечеството, а „животът на всеки от нас може да бъде по-добър от този на когото и да било днес“.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: