AI Bulgaria AI Bulgaria

Анди Джаси: AI асистентът на Amazon спести на разработчиците 4500 години труд

Джаси

Докато някои разработчици се притесняват, че изкуственият интелект може да ги остави без работа, други вече използват технологията в своя полза. Според ново проучване на Stack Overflow, използването на AI сред разработчиците е нараснало със 76% през 2024 г., а повишената производителност се откроява като основно предимство, посочено от 81% от анкетираните. Тази тенденция се потвърждава и от последните данни на технологичния гигант Amazon.

Главният изпълнителен директор на компанията, Анди Джаси, разкри, че Amazon е успяла да интегрира своя генеративен AI асистент „Amazon Q“ във вътрешните си системи, за да актуализира основния си софтуер. Резултатът, според Джаси, е „революционен“.

В блог пост компанията съобщи, че е „мигрирала десетки хиляди производствени приложения от Java 8 или 11 към Java 17“ с помощта на изкуствен интелект – задача, която Джаси описва като „една от най-досадните, но критични“ за разработчиците.

„Средното време за надграждане на приложение до Java 17 се понижи драстично от обичайните 50 дни за разработчик до само няколко часа“, споделя Джаси. „По наши изчисления това ни е спестило работа, еквивалентна на 4500 години труд (да, това число е безумно, но е реално).“

Amazon отчита и значително подобрение в качеството на кода, като по думите на Джаси „79% от автоматично генерираните прегледи на код са били одобрени без допълнителни промени“.

Изпълнителният директор на Amazon също така подчертава, че са успели да намалят инфраструктурните разходи, осигурявайки „приблизително 260 милиона долара годишни икономии от повишена ефективност“. Това според Джаси е „чудесен пример за това как големите компании могат да постигнат значителна ефективност“.

„Това променя правилата на играта за нас и не само нашите екипи в Amazon планират да използват повече тази възможност за трансформация, но и нашият екип Q планира да добави още трансформации, които разработчиците да използват“, заключва шефа на Amazon.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: