AI Bulgaria AI Bulgaria

Бургас открива първата Международна олимпиада по изкуствен интелект (IOAI)

IOAI
Image: IOAI

През следващите пет дни Бургас ще посрещне над 200 талантливи ученици от цял свят за Първата международна олимпиада по изкуствен интелект (IOAI). Състезанието ще бъде открито утре, 10 август, от 15:00 ч. в Драматичен театър „Адриана Будевска“.

Олимпиадата ще бъде отборна, изцяло на английски език. Всеки отбор се състои от четирима ученици и ръководител, а журито включва експерти от водещи университети като Оксфорд, MIT, университета в Абу Даби и INSAIT към СУ „Св. Климент Охридски“. По време на състезанието амбициозните гимназисти ще преминат през два кръга – теоретичен, с решаване на задачи, подготвени от изследователи от водещи университети от цял свят, и практически, за създаване на видео, аудио и визуално съдържание.

Това е ново предизвикателство за нас и нашия град. Повече от 200 участници ще премерят своите сили в най-съвременната сфера в дигиталното изкуство, така че ще покажем на света колко е напреднала България по отношение на обучението на IT специалисти

– сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

Олимпиадата е организирана от фондация ЛЕРАИ, с подкрепата на Община Бургас, Министерството на образованието и науката и под патронажа на президента на Република България. Основен партньор на събитието е Google, а домакин е бургаската Професионална природоматематическа гимназия „Акад. Н. Обрешков“. Партньори и спонсори на състезанието са различни институции, неправителствени организации и компании от цял свят.

Церемонията по откриването започва утре, 10 август, в 15:00 ч. българско време и ще бъде предавана на живо в официалния YouTube канал на IOAI. Специален гост на събитието ще бъде звездата на българската музикална сцена Мария Илиева.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: