AI Bulgaria AI Bulgaria

Генеративният изкуствен интелект преобразява рекламния бизнес

бизнес
Image: Created with Ideogram

Според ново проучване на IAB Europe, европейска асоциация за маркетинг и реклама, и технологичния гигант Microsoft, рекламният бизнес претърпява дълбока трансформация вследствие на бързото развитие на генеративния изкуствен интелект.

Проучването, проведено между декември 2023 г. и февруари 2024 г. с участието на 146 души от цяла Европа, разкрива, че 91% от професионалистите в рекламната индустрия вече използват, са използвали или експериментират с генеративен AI в своята практика. Нещо повече, 38% твърдят, че технологията се превръща в неразделна част от ежедневната им работа.

Source: IAB Europe / Microsoft

69% от анкетираните използват AI за създаване на съдържание, докато 52% го прилагат за създаване на рекламни материали. Тези проценти са още по-високи сред компаниите, които са интегрирали изкуствения интелект дълбоко в своите работни процеси – съответно 75% и 70%. 67% от анкетираните вярват, че AI им осигурява конкурентно предимство, но 89% смятат, че е необходимо повече обучение в областта. Участниците главно използват генеративен изкуствен интелект за създаване на текст, изображения или видео, както и за анализ на данни.

За генериране на съдържание, идеи, персонализирани кампании, анализ на данни и създаване на графики и визуализации, професионалистите в рекламния бизнес използват асистенти и чатботове като ChatGPT, Copilot и Claude. За създаване на визуализации и изображения те главно се обръщат към инструменти като Midjourney, Ideogram, DALL-E, Stable Diffusion или Adobe Firefly, които през последните две години бележат експлозивно развитие и вече могат да създават изключително качествени изображения в безброй стилове.

генериране на изображения
Source: AI Bulgaria

Друга вертикала, която също бележи бързо развитие, е създаването на аудио, звукови ефекти и музика с изкуствен интелект. Платформи като Suno и Udio демонстрират способност да генерират изключителни парчета, които дори понякога са неразличими от истинската музика.

Source: Udio
Source: Suno

От друга страна инструменти като тези, предлагани от ElevenLabs, позволяват създаването на аудио, реч или звукови ефекти за всяко видео.

Днес, през 2024 г., фокусът се измества върху генеративното видео. Модели като Sora от OpenAI, KLING на китайската Kuaishou Technology, Dream Machine на Luma AI и Gen-3 от Runway са пример за способността на генеративния интелект да генерира сложно видеосъдържание въз основа на текстови указания (prompts) или изображения. Независимо че технологията все още е нова и не е съвършена, с всяки нов модел става все по-очевидно, че има огромен потенциал.

Големите брандове вече използват тези и подобни инструменти за създаване на рекламни материали. Coca-Cola, например, създаде рекламно видео, наречено „Masterpiece“, използвайки инструменти за генериране на изображения като Stable Diffusion и творби на световноизвестни художници.

В друг интересен случай, Virgin Voyages, круизна компания, основана от британския бизнес магнат Ричард Брансън, също използва изкуствен интелект за създаване на маркетингова кампания, наречена „Jen AI“. Рекламата, в която участва суперзвездата Дженифър Лопес, е генерирала хиляди резервации и е постигнала 150% по-висока ангажираност в сравнение с предишни кампании, твърдят от Virgin Voyages.

Днес, с помощта на генератори като Midjourney, DALL-E и Stable Diffusion, както и видеомодели като Dream Machine на Luma AI и Gen-3 на Runway, всеки може да създава привлекателни рекламни материали за различни бизнеси, продукти или услуги. Особено след появата на новото поколение видеомодели като Sora от OpenAI, KLING на китайската Kuaishou Technology и Gen-3 на Runway. В социалните мрежи вече има редица примери за уникални рекламни материали, създадени с помощта на изкуствен интелект. Ето някои от тях:

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: