AI Bulgaria AI Bulgaria

Китайският технологичен гигант ByteDance пусна нова AI платформа за генериране на видео

ByteDance
Image: ByteDance

ByteDance, технологичният гигант зад TikTok, представи нова платформа за генериране на видео, наречена „Jimeng AI“. Разработката е дело на Faceu Technology, подразделение на компанията, което e свързано с популярното приложението за редактиране на видео CapCut.

Новото приложение, което е достъпно за iOS и Android устройства на територията на Китай, позволява генерирането на кратки видеоклипове от текст и изображения. Платформата включва и инструменти за създаване и редактиране на изображения.

Един от китайските конкуренти на ByteDance – технологичният гигант Kuaishou – също наскоро стартира платформа за AI видео, наречена Kling AI. Първоначално тя беше налична само в Китай, но наскоро компанията отключи достъпа за потребители от целия свят. Има голяма вероятност ByteDance да последва подобна стратегия. Освен това, технологичният гигант най-вероятно ще използва технологията и в своите глобални приложения – TikTok и CapCut.

След представянето на Sora от OpenAI през февруари, надпреварата в областта на AI-генерираното видео навлезе в нова, по-интензивна фаза. Освен бързия напредък на китайските компании, водещи американски играчи в сферата като Google, Microsoft, Runway и др. също представиха нови разработки. В битката влязоха и нови участници като Pika Labs, Leonardo, Krea, Hedra и др.

Наблюдава се и промяна в подхода за създаването на AI-генерирано видео съдържание. Фокусът все повече се измества от генериране на видео от текст към използване на изображения като основа – метод, позволяващ по-голяма прецизност и контрол върху крайния резултат. Runway и Kuaishou наскоро добавиха тази възможност в своите платформи. Вследствие на това в социалните мрежи се появиха множество видеоклипове, които са практически неразличими от реални. Много от тях са създадени от изображения, първоначално генерирани от Midjourney или новия модел Flux, който набра огромна популярност. Ето и някои от тях:

Определено можем да кажем, че навлизаме в нова ера, в която технологията позволява създаването на изображения, видеоклипове и гласове, неразличими от реалността. Въпреки че това открива нови творчески възможности, технологията крие и редица рискове от злоупотреба. Един от тях е създаването на т.нар. „дълбоки фалшификати“ (deepfakes). Проблем, добре познат на всички нас, който започва да придобива нови измерения. Нещо, за което наскоро предупредиха над 800 учени и специалисти по изкуствен интелект, включително Йошуа Бенгио, Стюарт Ръсел и др.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: