AI Bulgaria AI Bulgaria

Илон Мъск за бъдещето на Neuralink, хуманоидните роботи Optimus и изкуствения интелект

Мъск
Image: Created with Midjourney

По време на рекордно дълъг (8-часов) подкаст на Лекс Фридман, Илон Мъск разкри своята визия за бъдещето на Neuralink, хуманоидните роботи Optimus и изкуствения интелект.

Милиардерът съобщи, че успешно са имплантирали втория Neuralink чип (мозъчно-компютърен интерфейс) в човек, като компанията планира да разшири програмата до десет участника преди края на годината.

„Започваме проблеми, свързани с неврологични увреждания, като например при хора, които имат пълна или почти пълна загуба на връзка от мозъка към тялото, подобно на Стивън Хокинг“, обясни Мъск. Компанията разработва и нов проект, наречен „Blindsight“, чрез който се надява да успее да възстанови зрението както на хора, които са го загубили, така и на такива, които никога не са притежавали такова.

Мъск заяви, че крайната цел на Neuralink е да създаде „симбиоза между AI и човека“. Това според него е един от начините да останем релевантни в ера на свръхинтелигентен AI. „В най-благоприятния сценарий AI просто ще се отегчи в очакване да произнесете няколко думи. Ако AI може да комуникира с терабайти в секунда, а вие с битове, това е все едно да разговаряте с дърво“, обяснява Мъск.

Той прогнозира, че Neuralink ще достигне скорост на комуникация, която би надминала драстично всички методи за човешко общуване. „Neuralink ще ускори човешката комуникация десетки пъти“, твърди милиардерът. Според него в бъдеще ще се превърнем в „нещо различно – вид футуристичен киборг“. На въпроса дали предвижда бъдеще, в което милиони хора имат имплантирани чипове, Мъск отговори с „да“.

Роботът „Optimus“ също заема централно място във футуристичното бъдеще, описано от милиардера. Той прогнозира, че ще има „стотици милиони роботи Optimus, може би милиарди, които ще се учат от реалния свят. Според Mъск, тези роботи, както и милионите автомобили на Tesla, ще се превърнат в „най-големите източници на данни, защотото реалноста е мащабна“. Това на свой ред ще помогне на изкуствения интелект да разбере света по-добре и да се развива по-бързо от всякога. Според Мъск, роботите ще играят ключова роля в превръщането на човечеството в мултипланетарна цивилизация, като се очаква те да бъдат основни участници в изграждането на първите човешки бази на Марс.

Като трети ключов елемент във визията на милиардера се нарежда Grok – изкуственият интелект на xAI. Според Мъск победителят в тази технологична надпревара ще трябва да разполага с най-голямата изчислителна мощност. Във връзка с това, само преди няколко дни xAI започна обучението на най-новия модел Grok. То се осъществява в новопостроения суперкомпютър в Мемфис, Тенеси, а за целта компанията използва рекордните 100 000 чипа Nvidia H100. По думите на Мъск, това е „най-мощният тренировъчен клъстер за AI в света“.

Въпреки всичко, милиардерът има и своите сериозни притеснения относно сигурността на суперинтелигентен AI. Той е един от хората, които споделят визията на Джефри Хинтън – „Кръстникът на изкуствения интелект“. Британският учен, който е един от пионерите в областта, вярва, че AI представлява фундаментален риск за човешката цивилизация.

Мъск посочва проблеми като политическа коректност и цензура, които според него могат да компрометират стремежа на изкуствения интелект към истината и да доведат до потенциална екзистенциална заплаха за човечеството. Той вярва, че разработването на изкуствен интелект трябва да се ръководи от принципа за „максимално търсене на истината“, без политически или идеологически натиск.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: