AI Bulgaria AI Bulgaria

Илон Мъск изненадващо подкрепи противоречивия законопроект за AI в Калифорния

Мъск
Image: Created with Ideogram

Технологичният предприемач и основател на Tesla и SpaceX, Илон Мъск, изненадващо застана зад противоречивия калифорнийски законопроект за безопасност на изкуствения интелект SB 1047. Създаден с цел да установи стандарти за безопасност на най-мощните AI модели, законопроектът предизвика разгорещени дебати в Силициевата долина и технологичната индустрия като цяло.

“Това е трудно решение и ще разстрои някои хора, но, имайки предвид всичко, смятам, че Калифорния вероятно трябва да приеме законопроекта за безопасност на изкуствения интелект SB 1047″, написа Мъск в публикация в X (Twitter). „Повече от 20 години съм застъпник за регулиране на изкуствения интелект, така както регулираме всеки продукт или технология, които представляват потенциален риск за обществото.“

Законопроектът SB 1047, внесен от щатския сенатор Скот Уинър през февруари, има за цел да установи „ясни, предвидими и разумни стандарти за безопасност за разработчиците на най-големите и мощни системи за изкуствен интелект“. Той задължава компаниите, разработващи AI системи на стойност над 100 млн. долара, да провеждат задълбочени тестове за катастрофални рискове преди внедряването им. Ключова разпоредба в законопроекта е създаването на т.нар. „kill switch“ или механизъм за аварийно изключване на AI системите в случай на сериозна заплаха.

Позицията на Мъск обаче е в пълен контраст с тази на някои от най-големите му конкуренти. Meta и OpenAI, например, категорично застанаха против SB 1047 с аргумента, че законът може да задуши иновациите и да принуди компаниите за изкуствен интелект да напуснат Калифорния.

В писмо до сенатор Уинер, главният стратегически директор на OpenAI, Джейсън Куон, посочва, че регулирането на изкуствения интелект, особено по отношение на националната сигурност, трябва да се осъществява на федерално ниво, а не чрез щатски закони.

Anthropic, от друга страна, изрази предпазлива подкрепа заявявайки, че „все още има някои аспекти на законопроекта, които изглеждат обезпокоителни или неясни“.

Поддръжниците на SB 1047, включително авторът му сенатор Уинър, настояват, че той е необходим за предотвратяване на потенциални катастрофални последици за човечеството.

Законопроектът вече премина през Сената на Калифорния и е насрочен за финално гласуване в Държавната асамблея.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: