AI Bulgaria AI Bulgaria

Нова скала на OpenAI разкрива пътя към изкуствения общ интелект (AGI)

OpenAI
Image: Created with Midjourney

От самото си създаване през 2015 г. OpenAI преследва една амбициозна и потенциално трансформираща цел: разработването на изкуствен общ интелект (Artificial General Intelligence – AGI). Компанията дефинира AGI като „високоавтономни системи, които превъзхождат хората в икономически най-ценните дейности“. Подобни системи все още не съществуват, но много експерти са на мнение, че създаването им може да стане факт още през това десетилетие.

В тази връзка от OpenAI са разработили нова скала за оценяване на прогреса по отношение на AGI, съобщава Bloomberg. Компанията е споделила тази нова рамка със своите служители по време на общо събрание, проведено тази седмица.

Новата класификационна скала на OpenAI се състои от пет нива, които варират от съвременните AI системи, способни да взаимодействат на разговорен език (Ниво 1), до изключително напреднали, способни да извършват работата на цяла организация (Ниво 5).

Ръководството на OpenAI е информирало служителите си, че в момента компанията се намира на (Ниво 1), но е на прага да достигне (Ниво 2), наречено „Разсъждаващи“ (Reasoners). То се отнася за AI системи, които могат да решават основни проблеми със същата ефективност като човек с висше образование, който няма достъп до допълнителни инструменти.

Останалите нива в скалата са дефинирани по следния начин: (Ниво 3), наречено „Агенти“ (Agents), описва AI системи, които могат да действат автономно от името на потребителя в продължение на няколко дни; (Ниво 4) представлява изкуствен интелект, способен да създава нови иновации; (Ниво 5), наречено „Организации“ (Organizations), се отнася до AI системи, които могат да извършват работата на цяла организация.

OpenAI Levels to AGI Development
OpenAI Levels to AGI Development

През ноември миналата година DeepMind, лабораторията за изкуствен интелект на Google и един от главните конкуренти на OpenAI, също представи своя многостепенна скала за категоризиране на AI системите.

DeepMind разделя изкуствения интелект в две основни категории: специализиран (narrow) AI и общ (general) AI.

Специализираният или т.нар. narrow AI се отнася за системи, способни да изпълняват тясноспециализирани задачи. В тази категория, според DeepMind, вече съществуват AI системи на „свръхчовешко“ (superhuman) ниво. За пример учените дават AlphaZero – система, която превъзхожда най-добрите човешки играчи в настолните игри шах, го и шоги.

DeepMind Levels to AGI Development
Source: Google DeepMind – Levels of AGI for Operationalizing Progress on the Path to AGI

Що се отнася до общия AI или т.нар. AGI, специалистите от DeepMind дават следната дефиниция: „AI системи, които могат да изпълняват разнообразни интелектуални задачи, включително метакогнитивни такива, като например усвояване на нови умения“. DeepMind категоризира системи като GPT-4 на (Ниво 1) „нововъзникващи“, като следващите, които все още не са постигнати, са „компетентни“, „експертни“, „виртуозни“ и „свръхчовешки“.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: