AI Bulgaria AI Bulgaria

Правителството на САЩ ще получава достъп до най-новите модели на OpenAI и Anthropic

OpenAI Anthropic
Image: Created with Ideogram

OpenAI и Anthropic подписаха споразумения с правителството на САЩ, съгласно които двете компании ще предоставят на американските власти достъп до най-новите си AI модели преди официалното им пускане на пазара.

Подписани под формата на меморандуми за разбирателство с Националния институт за безопасност на изкуствения интелект на САЩ (AISI), споразуменията предвиждат провеждането на съвместни изследвания за оценка на възможностите и рисковете, свързани с най-големите и мощни модели, както и разработването на методи за намаляване на потенциалните опасности, свързани с тяхната употреба.

Институтът за безопасност на изкуствения интелект на САЩ, който е част от Националния институт за стандарти и технологии (NIST), бе създаден в резултат на изпълнителна заповед, издадена през октомври миналата година от администрацията на Байдън-Харис, като целта му е „да гарантира безопасното и надеждно развитие и използване на изкуствен интелект в САЩ и по света“.

„Тези споразумения са само началото, но те са важен етап в работата ни за отговорно управление на бъдещето на изкуствения интелект“, заяви в официално изявление директорът на AISI, Елизабет Кели.

Освен това, американската институция планира да предостави обратна връзка на Anthropic и OpenAI относно потенциални подобрения на безопасността на техните модели, като това ще се случи в тясно сътрудничество с Института за безопасност на изкуствения интелект на Великобритания, се посочва в изявлението на AISI.

„Щастливи сме, че постигнахме споразумение с Института за безопасност на изкуствения интелект на САЩ за предварителни тестове на бъдещите ни модели. По много причини смятаме, че е важно това да се случва на национално ниво. САЩ трябва да продължат да бъдат водещи!“, заяви в изявление главният изпълнителен директор на OpenAI, Сам Алтман. Според скорошен доклад подкрепената от Microsoft компания работи по два нови модела с кодови имена „Strawberry“ и „Orion“.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: