AI Bulgaria AI Bulgaria

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за изследвания, насочени към забавяне на стареенето

стареенето

Правителството на САЩ е отпусналo 1,5 милиарда долара за изследвания, насочени към забавяне или преодоляване на стареенето, съобщава NAD⁺.

Изследванията в тази област отбелязаха огромно развитие през последните години благодарение на научния и технологичния напредък в областта на биотехнологиите и изкуствения интелект.

Финансирането ще бъде управлявано от Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на здравеопазването (ARPA-H), която е създадена по модела на Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA), прочута със създаването на пионерски технологии като интернет и GPS.

Съгласно законопроекта ARPA-H ще даде приоритет на две направления в областта на геронтологията: биомаркери и епигенетично препрограмиране.

Eпигенетичното препрограмиране е нова технология, която изглежда е в състояние да обърне стареенето. Тя е свързана с „Информационната теория на стареенето„, предложена от харвардския професор д-р Дейвид Синклер, според която загубата на генетична информация води до свързани с възрастта болести и смърт. На свой ред епигенетичното препрограмиране хипотетично би могло да възстанови загубената генетична информация и да обърне стареенето и свързаните с него заболявания.






Професор д-р Дейвид Синклер обяснява как промените в организацията и регулацията на ДНК могат обърнат признаците на стареене при мишки.

От друга страна, биологичните маркери са обективни измервания, използвани за оценка на здравословното състояние на даден човек. Биомаркерите се срещат в различни форми, в това число генетични маркери, протеинови маркери и образни маркери като например рентгенови лъчи. Примери за рутинно използвани клинични биомаркери са кръвното налягане, телесната температура и индексът на телесната маса (ИТМ). Важно е да се отбележи, че биомаркерите могат също така да предсказват и диагностицират заболявания, наред с други приложения.

Когато става въпрос за геронтология обаче, няма стандартизирани биомаркери за оценка на стареенето. Въпреки че през последните няколко десетилетия бяха открити много средства за борба със стареенето, липсата на биомаркери затруднява оценката на това дали те действат. Поради тази причина законопроектът гласи:

Откриването и утвърждаването на биомаркери за стареенето би подобрило значително ефикасността на интервенциите…

С други думи, ако открием надеждни биомаркери за стареенето, ще можем по-добре да определим ефективността на различните интервенции срещу стареенето.

Инициативата на американското правителство е част от нарастващите инвестиции в областта. Очаква се световната индустрия за борба със стареенето да отбележи огромен ръст, като прогнозите сочат, че до 2025 г. стойността ѝ ще бъде около 610 милиарда долара.

Милиардери и биотехнологични компании с огромни бюджети финансират изследвания в тази област, опитвайки се да „измамят смъртта“. Голяма част от средствата, които получава този сектор, идват от джобовете на най-богатите хора в света, като Джеф Безос, Сам Алтман, Лари Пейдж или Питър Тийл.

Например, основателят и изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман е инвестирал 180 млн. долара в стартъп за борба със стареенето, наречен Retro Biosciences. Компанията е фокусирана върху изследванията на дълголетието, като амбициозната ѝ цел е да добави 10 години към човешкия живот. Това е една от най-големите индивидуални инвестиции, направени в компания за борба със стареенето, което показва вярата на Алтман в потенциала на тази област.

През ноември 2023 г. фондация XPRIZE, известна с финансирането на глобални състезания за насърчаване на развитието на революционни технологии, обяви награда от 101 млн. долара, насочена към изследвания в областта на борбата със стареенето.

Състезанието, наречено XPRIZE Healthspan, има за цел да стимулира екипи от цял свят в разработването на терапевтични методи за борба със стареенето. Печелившият екип трябва да докаже, че неговото лечение възстановява мускулните, когнитивните и имунните функции с минимум 10 години при хора на възраст 65-80 години, и то в рамките на една година или по-малко.

Финансирането на наградата идва от различни източници. Най-голямата част, 40 млн. долара, е осигурена от Hevolution, организация с нестопанска цел, създадена от саудитското кралско семейство през 2021 г. Наградата беше обявена на срещата на върха Global Healthspan в Рияд, Саудитска Арабия, събитие, чийто домакин бе Hevolution.

Един от хората, които твърдо залагат на преодоляването на стареенето и безсмъртието, е известният компютърен учен и футурист Рей Курцвейл. Според неговите смели прогнози до 2030 г. биотехнологиите и изкуственият интелект ще ни позволят да препрограмираме гените и клетките си, което от своя страна ще доведе до преодоляване на стареенето. Дали това наистина ще се случи, само времето ще покаже.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: