AI Bulgaria AI Bulgaria

Бившият световен шампион по Го Лий Седол все още се бори с поражението от AI

Лий
Image: Google

Осем години след загубата от AlphaGo, AI програмата на Google DeepMind, бившият световен шампион по Го Лий Седол остава дълбоко засегнат от преживяното.

Лий, който е считан за един от най-великите играчи на Го за всички времена, загуби с 1:4 от AlphaGo в исторически мач, наблюдаван от над 200 милиона зрители по целия свят. Това беше и първият случай, в който компютърна програма победи играч на Го от най-висок ранг в официален мач.

В скорошно интервю за New York Times 41-годишният южнокореец сподели, че след загубата се е почувствал така, сякаш „целият му свят се е сринал“. „Загубата бе изключително лична,“ казва Лий, за когото древната и изключително сложна настолна игра Го е форма на изкуство, свързана с неговата идентичност.

Неспособен да се примири с факта, че отстъпва на машина, той се оттегли през 2019 г., твърдейки, че „изкуственият интелект е променил из основи играта и че хората вече не могат да се състезават на най-високо ниво“.

Днес, осем години след загубата от AlphaGo, Лий изпитва смесени чувства по отношение на напредъка в областта на изкуствения интелект. Изхождайки от своя опит, той съветва хората „да не подценяват скоростта и мащаба на технологичния прогрес“. „Сблъсках се с проблемите на изкуствения интелект отрано, но това ще се случи и на други“, предупреждава той.

Лий се опасява, че изкуственият интелект може да промени фундаментални човешки качества и ценности. „Някога хората се възхищаваха творчеството, оригиналността и иновациите,“ казва той. „Но откакто се появи изкуственият интелект, голяма част от това изчезна.“ Като баща Лий е посъветвал своята дъщеря да търси кариерно развитие в сфера, която не може да бъде лесно автоматизирана, отбелязвайки, че е „само въпрос на време преди изкуственият интелект да бъде навсякъде“.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: