AI Bulgaria AI Bulgaria

Технологични гиганти се ангажират да защитят изборите през 2024 г. от AI дезинформация

дезинформация

В петък, двадесет от водещите технологични компании, сред които Google, Meta, Microsoft, OpenAI, TikTok, X, Amazon и Adobe, се ангажираха да предприемат мерки срещу разпространението на дезинформация чрез изкуствен интелект по време на тазгодишните избори.

Инициативата, известна като „Технологично споразумение за борба с измамното използване на изкуствен интелект в изборите през 2024 г.“ (Tech Accord to Combat Deceptive Use of AI in 2024 Elections), беше обявена на Мюнхенската конференция по сигурността.

През 2024 г. ще се проведат избори в повече държави, отколкото през която и да е друга година в историята, като повече от четири милиарда души ще определят своите лидери.

Споразумението е в отговор на опасенията, че генеративните инструменти на изкуствения интелект, способни да създават убедителни изображения, видеоклипове или аудио, могат да бъдат използвани с цел дезинформация и манипулация. Според подписалите технологични гиганти този вид манипулирани медии, често наричани „deepfake“ или „дълбоки фалшификати“, представляват заплаха за честността на изборите по целия свят.

Дигиталното съдържание, обект на споразумението, включва генерирани от изкуствен интелект аудио, видео и изображения, които измамно имитират или променят външния вид, гласа или действията на политически кандидати, изборни служители и други ключови участници в демократични избори или предоставят невярна информация на избирателите за това кога, къде и как могат да гласуват

– се посочва в документа.

Споразумението включва осем конкретни ангажимента, които компаниите ще поемат, а именно: разработване на технологии за откриване и намаляване на рисковете, свързани с подвеждащо съдържание с изкуствен интелект, откриване и справяне с такова съдържание в платформите, насърчаването на устойчивостта между отраслите, осигуряване на прозрачност, взаимодействие със световни организации, граждански общества и академични среди, както и подкрепата на усилията за повишаване на обществената осведоменост и медийната грамотност.

Към днешна дата подписалите са: Adobe, Amazon, Anthropic, Arm, ElevenLabs, Google, IBM, Inflection AI, LinkedIn, McAfee, Meta, Microsoft, Nota, OpenAI, Snap Inc., Stability AI, TikTok, Trend Micro, Truepic и X.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: