AI Bulgaria AI Bulgaria

„Джинът е излязъл от бутилката“ – Стивън Хокинг за бъдещето на изкуствения интелект

Хокинг
Image: Created with Ideogram

Световноизвестният британски учен проф. Стивън Хокинг, който почина през 2018 г. в дома си в Кеймбридж, остави дълбока следа не само в физиката и космологията, но и в глобалния дебат за бъдещето на изкуствения интелект (AI).

В интервю за BBC през 2014 г. Хокинг предупреди, че „създаването на цялостен изкуствен интелект може да доведе до края на човешката раса“. Според британския учен, след като изкуствен интелект достигне определено ниво на развитие, ще започне да се „самоусъвършенства с нарастваща скорост“, изпреварвайки хората, които са ограничени от своята „бавна биологична еволюция“.

Две години по-късно, през 2016 г., Хокинг отново изрази своите виждания по темата. По време на откриването на Центъра за бъдещето на изкуствения интелект (CFI) в Кеймбридж, британският учен заяви, че възходът на изкуствения интелект ще промени всеки аспект от живота ни и е глобално събитие, сравнимо с индустриалната революция. Той посочи, че „AI е нож с две остриета“ – от една страна, може да „елиминира бедността и болестите“, да помогне в борбата с климатичните промени, но от друга, може да доведе до края на човечеството.

„Успешното създаване на изкуствен интелект може би ще бъде най-голямото събитие в историята на нашата цивилизация. Но може да се окаже и последното – освен ако не се научим да избегнем рисковете“, заяви по време на събитието проф. Хокинг.

Сред рисковете британският учен посочва автономни оръжия и нови средства, чрез които малцина могат да потискат мнозина, а в бъдеще, според него, „изкуственият интелект може да развие собствена воля – воля, която да е в конфликт с нашата“.

Той също така изрази мнение, че „няма дълбока разлика между това, което може да бъде постигнато от биологичния мозък, и това, което може да бъде постигнато от компютъра“, добавяйки, че „на теория компютрите могат да имитират човешката интелигентност – и дори да я надминат“.

Днес, само няколко години след предупрежденията на проф. Хокинг, системи като ChatGPT вече постигат впечатляващи резултати в имитирането на човешки интелект, а редица експерти, сред които „Кръстниците на изкуствения интелект“ Джефри Хинтън и Джошуа Бенгио, неведнъж изразиха своите опасения относно бъдещето на технологията.

През март 2023 г. над 1000 (вече 30 000+) експерти, учени и технологични лидери, включително имена като Илон Мъск и Стив Возняк, подписаха отворено писмо, в което призовават за незабавно прекратяване на разработването на AI системи, по-мощни от GPT-4.

Два месеца по-късно ръководителите на OpenAI, Google DeepMind и Anthropic, поставиха подписите си под изявление, гласящо:

Намаляването на екзистенциалния риск, свързан с изкуствения интелект, трябва да бъде глобален приоритет наред с други рискове от обществен мащаб като пандемии и ядрена война.

Източник: Center for AI Safety (CAIS)

Въпреки предупрежденията и рисковете, за които редица експерти предупреждават, в момента едни от най-брилянтните умове на планетата полагат огромни усилия за разработването на AI системи, далеч надхвърлящи човешките възможности, а инвестициите в сектора са огромни.

Технологични лидери, като съоснователя на Anthropic Дарио Амодей, твърдят, че през следващите няколко години ще станем свидетели на изключително усъвършенствани AI системи, чиято стойност ще достигне стотици милиарди долара.

Едно е сигурно: „Джинът вече е излязъл от бутилката“, както посочи самият Хокинг в едно от последните си интервюта, но дали ще ни изпълни всички желания, предстои да разберем.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: