AI Bulgaria AI Bulgaria

Пробиви в изследванията на протеините донесоха Нобелова награда за химия на трима учени

Нобелова награда за химия
Image: Created with Midjourney

Кралската шведска академия на науките обяви, че тазгодишната Нобелова награда за химия се присъжда на Дейвид Бейкър, Демис Хасабис и Джон Джъмпър за „компютърен дизайн на протеини“ и „предсказване на протеинови структури“.

Протеините, наричани още „градивни елементи на живота“, играят ключова роля във всички процеси, протичащи в клетките. В разбирането и моделирането им се крие ключът към разкриването на тайните на биологичните системи – от функционирането на клетките до сложните заболявания и тяхното лечение.

Тазгодишните лауреати по химия са отличени от Нобеловия комитет за постиженията им в предсказването на триизмерната структура на протеините въз основа на техните аминокиселинни последователности и създаването на нови такива чрез компютърно проектиране.

Дейвид Бейкър от Вашингтонския университет получава половината от наградата за пионерската си работа в областта на компютърно подпомагания дизайн на протеини. Той използва алгоритми за създаване на нови протеини с потенциална медицинска употреба, като неутрализиране на вируси и таргетиране на ракови клетки. Работата му е довела до фундаментални пробиви в разработването на лекарства, проектирането на ваксини и създаването на нови материали с уникални свойства.

Другата половина от наградата, която е поделена между Демис Хасабис и Джон Джъмпър от Google DeepMind, е за създаването на революционната AI система AlphaFold, която успя да реши 50-годишен проблем в биологията. Само за няколко месеца AlphaFold предсказа триизмерната структура на всички известни на науката протеини – постижение, което според основателя и изпълнителен директор на DeepMind, Демис Хасабис, би отнело един милиард години с традиционни методи.

През май тази година компанията представи третата версия на системата, която „може да предсказва структурата и взаимодействията на всички молекули на живота“.

„И двете открития разкриват огромни възможности“, заяви в пресъобщение Хайнер Линке, председател на Нобеловия комитет по химия. „Днес можем да предсказваме структурата на протеините и да проектираме нови такива, което е от голяма полза за човечеството.“

Тримата лауреати ще си поделят парична награда от 11 милиона шведски крони (около 970 000 евро), а церемонията по награждаването ще се състои на 10 декември в Стокхолм.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: