AI Bulgaria AI Bulgaria

Брюксел предупреждава за „параноя“ при регулирането на AI

регулирането

Един от най-високопоставените служители на ЕС предупреди да не се подхожда „параноично“ или прекалено строго при регулирането на генеративния изкуствен интелект,  тъй като прекомерните опасения могат да задушат иновативния потенциал на технологията.

Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на ценностите и прозрачността, заяви пред Financial Times, че предстоящата законодателство на блока не трябва да се основава на „дистопични“ опасения.

Не трябва да има параноя при оценяването на рисковете от AI. Винаги трябва да се прави обективен анализ на възможните рискове.

Тя подчерта, че трябва да се направи здравословен анализ на възможните рискове и че не бива да се маркират като високорискови тези технологии, които към момента не изглеждат такива.

Йоурова също така сподели, че прекаленото регулиране би могло да застраши технологичните иновации и бизнес развитието.

Коментарите на Йоурова идват в момент, когато Комисията, Европейският парламент и държавите членки влизат в заключителната фаза от преговорите относно акта за изкуствения интелект. Това става две години и половина след като законодателното предложение беше внесено от Комисията. Очаква се преговорите да завършат до края на текущата година.

Бизнесът и опасенията от прекомерното регулиране

Бизнесът също предупреди за рисковете, които регулирането на конкретни технологии носи за иновациите. На 30 юни 2023 г., ръководители от над 150 европейски компании, включително основатели на технологични гиганти, изпълнителни директори и водещи инвеститори, подписаха отворено писмо до Европейската комисия. В него изразиха опасенията си относно прекомерното регулиране на изкуствения интелект в предложените закони на ЕС.

Сред тях бяха ключови европейски стартъпи и инвеститори, както и големи компании като Siemens, Carrefour, Renault, Heineken и Airbus. Те подчертаха, че настоящите законопроекти могат да застрашат конкурентоспособността на Европа в областта на AI, като същевременно не решават действителните предизвикателства пред бизнеса.

Глобални планове за регулация на AI

Първоначалният проект на Комисията беше съсредоточен върху защитата на правата на човека, като например неприкосновеността на личния живот, и се основаваше на регулирането на рисковете, свързани с технологията.

По-късно, Европейският парламент наложи нови регулационни изисквания към създателите на генеративни модели на изкуствен интелект като ChatGPT. Съгласно тези изисквания, те не само трябва да идентифицират съдържанието, генерирано от AI, но и да предоставят обобщение на използваните данни при обучението на моделите. Тези мерки имат за цел да предотвратят дезинформацията и потенциалните нарушения на авторските права.

Само преди седмица, по време на събитие за изкуствен интелект в Тайван, Сам Aлтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, заяви:

Хората в нашата индустрия много критикуват регулирането. Ние призоваваме за регулиране, но само на най-мощните системи.

Модели, които са 10 000 пъти по-мощни от GPT4, модели, които са толкова интелигентни, колкото човешката цивилизация, каквото и да означава това, те вероятно заслужават някаква регулация.

В момента, ЕС е в челните редици на надпреварата за регулиране на изкуствения интелект, но други страни, включително САЩ и Китай, обсъждат собствен контрол върху неговото развитие и използване. През следващия месец Обединеното кралство ще бъде домакин на първата световна среща на върха по въпросите за безопасност на AI.

Целта на AI Bulgaria е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn и се присъединете към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: