AI Bulgaria AI Bulgaria

Luma AI навлиза в областта на генеративното AI видео с „Dream Machine“

Dream Machine
Image: Luma AI

Luma AI, стартъп за изкуствен интелект със седалище в Сан Франциско, представи „Dream Machine“ – нов мощен видео генератор.

Dream Machine може да генерира висококачествени и реалистични видеоклипове от текст и изображения, като от компанията твърдят, че моделът „разбира как хората, животните и предметите взаимодействат с физическия свят“. Това, според тях, му позволява да „създава видео с отлична последователност на героите и прецизна физика“.

Видеоклиповете, генерирани от Dream Machine, са с дължина от пет секунди, а времето за генериране на едно видео е около 2 минути. Ако желаете, можете да го изпробвате безплатно на следния адрес: https://lumalabs.ai/dream-machine/

Luma AI е стартъп известен главно с прилагането на генеративен изкуствен интелект в процеса на 3D моделиране, по-специално с NeRFs (Neural Radiance Fields). Компанията предлага и платформа за генериране на 3D модели от текст, наречена Genie.

От Luma AI твърдят, че Dream Machine е първият от поредица генеративни AI модели, които ще помагат на потребителите да генерират съдържание от изображения, видео, текст и други входни данни. С пускането на Dream Machine компанията навлиза в областта на генеративния изкуствен интелект за видео, която в последно време отбеляза значителен скок в качеството с модели като Sora на OpenAI и KLING на китайската компания Kuaishou. Въпреки впечатляващите им демонстрации обаче, нито Sora, нито KLING са публично достъпни.

Сред водещите налични инструменти за генериране на видео са Runway Gen 2, PikaLabs, Stable Video и Krea AI, но като цяло технологията все още не е достигнала нивото на зрялост и надеждност, необходими за масово приемане и търговски приложения. Това обаче със сигурност ще се промени през следващите години.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: