AI Bulgaria AI Bulgaria

Suno пусна нова версия на своя музикален генератор

Suno
Image: Created with Midjourney

Suno, един от водещите стартъпи за създаване на музика с изкуствен интелект, пусна версия 3.5 на своя музикален генератор.

Основана само преди 8 месеца, компанията предлага платформа, която позволява създаването на оригинални песни чрез въвеждане на текстови указания (prompts). Подходът е подобен на този при големите езикови модели като ChatGPT.

Новата версия 3.5, която вече е достъпна за платените потребители на платформата може да генерира парчета с дължина до четири минути, а в допълнение компанията въвежда и функция, при която даден звук може да се комбинира с текстово указание при генерирането на нови песни.

Успоредно с пускането на версия 3.5, от компанията съобщиха, че са набрали 125 милиона долара в последния си кръг на финансиране, а водещите инвеститори са Lightspeed Venture Partners, Nat Friedman, Daniel Gross, Matrix и Founder Collective.

В края на миналата година Suno влезе и в сътрудничество с Microsoft, вследствие на което инструментът за създаване на музика бе интегриран като разширение в Copilot. Услугата е безплатна за всички потребители.

От Suno твърдят, че над 10 милиона души вече са използвали платформата, а сред тях са дори и носители на GRAMMY.

Въпреки своя бърз възход, Suno се сблъсква с редица сериозни проблеми, свързани с използването на защитени с авторски права музикални песни за обучение на своите модели на изкуствен интелект. Компанията твърди, че поддържа отношения с големи музикални лейбъли и уважава интелектуалната собственост на изпълнителите, но не разкрива конкретните източници на своите данни за обучение, което от своя страна повдига въпроси относно прозрачността и потенциалните нарушения на авторските права.

Тази липса на прозрачност, която не се отнася единствено за Suno, но и за други подобни платформи, като например стартиралата наскоро Udio, предизвика отпор от страна на музикалната индустрия.

Само преди месец, организация, наречена „Artists Rights Alliance“, подкрепена от над 200 музикални изпълнители, сред които Стиви Уондър, Били Айлиш, Ники Минаж, Кейти Пери, Пърл Джем, R.E.M. и др., публикува отворено писмо, озаглавено “STOP DEVALUING MUSIC” (СПРЕТЕ ОБЕЗЦЕНЯВАНЕТО НА МУЗИКАТА), в което призовава “да се сложи край на използването на изкуствен интелект с цел нарушаване и обезценяване на правата на изпълнителите”.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: