AI Bulgaria AI Bulgaria

Дарио Амодей: Разходите за обучение на AI модели ще достигнат 100 млрд. долара до 2027 г.

Амодей
Image: Norges Bank Investment Management / Youtube

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Anthropic, Дарио Амодей, прогнозира, че разходите за обучение на усъвършенствани AI модели ще нараснат драстично през следващите години. По време на скорошен подкаст Амодей разкри, че докато обучението на настоящи модели като ChatGPT-4 струва около 100 млн. долара, бъдещите ще изискват умопомрачителни инвестиции от десетки, дори стотици милиарди.

„Днес има модели в процес на обучение, чиято стойност е от порядъка на един милиард долара“, заяви той, като добави, че през 2025, 2026 и 2027 г. ще има модели, които ще струват между десет и сто милиарда.

Експоненциалното нарастване на разходите за обучение на AI модели се дължи на редица фактори, но преди всичко на необходимостта от все по-големи центрове за данни, оборудвани с все по-мощни чипове за изкуствен интелект. Илон Мъск, например, наскоро обяви, че ще изгради нов суперкомпютър, който ще използва 300 000 чипа Nvidia Blackwell B200, а според редица доклади OpenAI и Microsoft планират създаването на център за данни на стойност 100 млрд. долара, наречен „Stargate“.

Тези мащабни центрове за данни обаче поставят сериозно предизвикателство пред енергийния сектор поради колосалното си енергопотребление. В момента те консумират около 2% от световната енергия, а според прогнози на Института за изследване на електроенергията (Electric Power Research Institute, EPRI) центровете за данни ще консумират до 9% от електроенергията на САЩ до 2030 г. Тези тенденции принуждават технологичните гиганти да търсят нови енергийни източници, включително ядрена енергия. Скорошен доклад на The Wall Street Journal разкрива, че една трета от ядрените електроцентрали в САЩ вече водят преговори с технологични компании за доставка на електроенергия за нови AI центрове за данни.

Въпреки предизвикателствата, Амодей е оптимистично настроен за бъдещето на индустрията. Той вярва, че ако темповете на алгоритмични подобрения и усъвършенстване на чиповете се запазят, до 2027 г. ще имаме модели, които „ще надминат повечето хора в повечето области“. На практика това би означавало създаването на т.нар. изкуствен общ интелект (AGI) – система, способна да изпълнява всяка интелектуална задача, която може да извърши човек. Амодей е на мнение, че постигането на AGI няма да се случи внезапно, а по-скоро ще бъде постепенна еволюция.

„Няма да има една магическа точка, в която изведнъж ще достигнем AGI. Това ще бъде плавен процес, при който всеки следващ модел ще надгражда върху предишния – подобно на това как едно дете се учи и развива,“ обясни той.

Амодей вярва, че създаването на AI системи, които превъзхождат хората в различни задачи, ще доведе до пробиви в области като биология, медицина и енергетика, но същевременно признава и рисковете, свързани с технологията.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: