AI Bulgaria AI Bulgaria

Визията на Мъск за Tesla: Aвтономни автомобили, роботизирани таксита и хуманоидни роботи

Мъск

По време на годишната среща на акционерите на Tesla, проведена вчера, 13 юни, главният изпълнителен директор Илон Мъск направи грандиозни прогнози за бъдещето на компанията.

Срещата, която се състоя в завода на Tesla в Остин, Тексас, беше ключова за милиардера, тъй като акционерите гласуваха с мнозинство от 72% за възстановяване на рекордния му пакет от възнаграждения на стойност 56 млрд. долара, както и за преместване на компанията в Тексас. Категоричната победа подчерта силната подкрепа към неговото управление.

В обръщение към акционерите Мъск направи смелата прогноза, че Tesla има потенциала да достигне пазарна стойност от 30 трилиона долара – около 10 пъти повече от пазарната капитализация на най-ценната компания в света днес.

Ние не просто обръщаме нова глава – ние пишем нова книга. Изключителна книга

– заяви той пред акционерите.

За сравнение, общата пазарна капитализация на всички 500 компании в индекса S&P 500 в момента възлиза на 45,5 трилиона долара.

Милиардерът обясни, че целта е амбициозна, но постижима благодарение на значителния напредък на компанията в областта на изкуствения интелект, роботиката и устойчивата енергия. Според него автономната технология за самоуправляващи се автомобили (Full Self-Driving, FSD) може да донесе на Tesla пазарна капитализация от 5 до 7 трилиона долара. „Кейти Ууд прогнозира, че оценката на Tesla ще надхвърли 5 трилиона долара само въз основа на автономните автомобили, без да взe предвид Optimus“, отбеляза той, позовавайки се на анализа на главния изпълнителен директор на ARK Invest.

Ключов акцент бе и темата за предстоящите роботизирани таксита (Robotaxi), които Мъск описа като комбинация от Airbnb и Uber. Услугата, която ще бъде официално обявена през август, ще даде възможност на собствениците на автомобили Tesla да печелят пари, пускайки своите коли да работят като таксита.

Ще можете да добавите своя автомобил към автопарка на Tesla за няколко часа, няколко дни или няколко седмици. Когато искате да го върнете, просто натискате бутон „върни се“ в приложението на Tesla и автомобил ще се върне веднага

– обясни той.

Мъск поясни, че някои от автомобилите в автопарка ще бъдат собственост на Tesla, а други – на клиенти на компанията. По думите му собствениците на Tesla ще могат най-малкото да покриват месечни вноски за автомобилите си, отдавайки ги под наем. „Това действително ще се случи. Запомнете думите ми, това е само въпрос на време“, каза той.

Но именно визията на милиардера за хуманоидните роботи Optimus открадна шоуто. Той вярва, че Optimus има потенциала да увеличи пазарната стойност на компанията с внушителните 20 до 25 трилиона долара.

Мъск прогнозира, че съотношението между хуманоидните роботи и хората в близкото бъдеще ще бъде „поне 1:1, но по-вероятно 2:1.“ Според него глобалният пазар за хуманоидни роботи може да достигне между 10 и 20 милиарда единици. По неговите изчисления, ако Tesla успее да улови 10% от производството на 1 милиард единици годишно и продава всеки Optimus за 20 000 долара при производствени разходи от 10 000 долара, то тогава Tesla може да генерира 1 трилион долара годишна печалба само от продажбите на хуманоидни роботи.

Мъск описа Optimus като универсален и интелигентен помощник, способен да изпълнява широк спектър от задачи. „Optimus ще може да направи всичко, което поискате от него. Той може да ви бъде помощник в дома. Mоже да се грижи за децата ви, да ги учи. Може да работи във фабрики“, обясни милиардерът.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: