AI Bulgaria AI Bulgaria

Всичко най-интересно от Google Cloud Next 2024

Google Cloud Next 2024
Image: Google

По време на годишната си конференция Cloud Next 2024, която се провежда в Лас Вегас, Google обяви редица нови услуги и обновления. Сред най-вълнуващите новости са публичната бета версия на Gemini 1.5 Pro, Vertex AI Agent Builder – услуга за създаване на AI агенти, както и възможността за създаване на кратки видеоклипове с Imagen 2.0.

Gemini 1.5 Pro предлага безпрецедентен контекстуален прозорец от 1 милион токени, което означава, че моделът може да обработва до 700 000 думи или около 30 000 реда код наведнъж. Това е около четири пъти повече от количеството данни, които водещият модел на Anthropic, Claude 3, може да приеме като входни данни, и около осем пъти повече от максималния контекст на GPT-4 Turbo на OpenAI.

Освен това, Gemini 1.5 Pro вече може да обработва аудио файлове и да извлича информация от източници като бизнес обаждания или видеа, без да се изисква писмен транскрипт. Това дава възможност за безпроблемен междумодален анализ, който осигурява разбиране на текст, изображения, видеоклипове и аудио, посочват от компанията.

Gemini 1.5 Pro е наличен и през Google AI Studio, но за съжаление в момента достъпът от България е ограничен.

Imagen 2.0, моделът на Google за генериране на изображения също получава разширени функции за редактиране на снимки, включително inpainting и outpainting.

По-интересното обаче е, че моделът вече може да създава и кратки видеоклипове или „живи изображения“ от текстови описания. С 24 кадъра в секунда и резолюция 360×640, Imagen 2.0 може да генерира динамични сцени от различни ъгли, на различни тематики, като природа, храна, животни и др. Освен това, функцията за дигитални водни знаци, задвижвана от SynthID на Google DeepMind, е вече общодостъпна за клиентите на компанията.

За разработчиците Google представи Gemini Code Assist – AI инструмент за кодиране, насочен към бизнеса. Той ще бъде достъпен чрез плъгини за популярни редактори като VS Code и JetBrains.

Освен това, Google добавя CodeGemma към Vertex AI – нов модел от семейството отворени езикови модели Gemma.

Технологичният гигант представи и Vertex AI Agent Builder – „услуга, която съчетава мощта на базовите модели, възможностите за търсене в Google и богат набор от инструменти за разработчици“. Целта на тази услуга е да подпомогне бизнеса в процеса на изграждане и внедряване на генеративни AI агенти, които могат да се използват в широк спектър от сценарии и приложения

Vertex AI Agent Builder позволява на хората много лесно и бързо да създават разговорни агенти

– заяви Томас Куриан, главен изпълнителен директор на Google Cloud.

Можете да изграждате и внедрявате готови за производство генеративни AI агенти, да ги инструктирате и насочвате по същия начин, както хората, за да подобрите качеството и точността на отговорите от моделите.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: