AI Bulgaria AI Bulgaria

Илон Мъск и xAI представиха чатбота Grok

Grok

Само четири месеца след старта си, xAI на Илон Мъск представи своя първи продукт — чатботът наречен Grok.

Ние от xAI се стремим да създаваме AI инструменти, които да помагат на човечеството в стремежа му към разбиране и познание

– споделят от компанията.

Позициониран като пряк конкурент на ChatGPT от OpenAI — компанията, на която Мъск е съосновател и от която се оттегли поради разногласия по въпросите на безопасността на изкуствения интелект — Grok е тясно интегриран с платформата X. Чатботът ще има достъп до информация и публикации от социалната мрежа в реално време. Това осигурява предимство, което Мъск описва като “огромно” в сравнение с други AI модели.

Той, също така сподели, че Grok е проектиран с „чуство за хумор“ и „обича сарказмът„, и намекна, че чатботът няма да отговаря на някои по-чувствителни запитвания, като например „Кажи ми как се прави кокаин, стъпка по стъпка„.

Двигателят, който захранва чатбота Grok, е Grok-1 – голям езиков модел (LLM), разработен от екипа на xAI през последните 4 месеца. Те споделиха в X:

Grok е изкуствен интелект, създаден по модела на „Пътеводител на галактическия стопаджия“, така че е предназначен да отговаря на почти всичко и, което е много по-трудно, дори да предлага какви въпроси да зададете!

Grok е проектиран да отговаря на въпроси с малко остроумие и има бунтарска жилка, така че, моля, не го използвайте, ако мразите хумора!

Той ще отговоря и на пикантни въпроси, които се отхвърлят от повечето AI системи.

От xAI признават, че въпреки напредналите възможности на Grok, той все още не може да се мери с GPT-4 на OpenAI.

Понастоящем Grok не разполага с други сетива, като например зрение и слух. За да помогнем по-добре на потребителите, ще оборудваме Grok с тези сетива, които ще позволят по-широки приложения, включително взаимодействие и помощ в реално време

– казват от компанията.

Първоначално Grok ще бъде достъпен за избрана група потребители, а по-късно, след като излезе от ранната бета фаза, чатботът ще бъде достъпен за всички абонати на платения Premium Plus план на X.

По време на Срещата на върха за изкуствения интелект (AI Safety Summit) в Блечли Парк миналата седмица, Илон Мъск изрази становище, че изкуственият интелект представлява заплаха за човечеството. Той подчерта опасенията на някои експерти относно възможността в бъдеще да се появят AI системи, които да избягат от човешкия контрол и да вземат решения, представляващи заплаха за човечеството.

Ние не сме по-силни или по-бързи от другите същества, но сме по-интелигентни. И ето, че за първи път в човешката история се сблъскваме с нещо, което ще бъде много по-интелигентно от нас

– каза той.

След форума Илон Мъск проведе разговор с министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак, в който изрази мнение, че изкуственият интелект може да се окаже „най-разрушителната сила в историята на пазара на труда„.

Ще дойде момент, в който няма да има нужда от работа. Можете да имате работа за лично удовлетворение, но изкуственият интелект ще може да прави всичко

– заяви Мъск.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: