AI Bulgaria AI Bulgaria

Илон Мъск планира да изгради най-големия суперкомпютър в света

суперкомпютър
Image: Created with Midjourney

xAI, компанията за изкуствен интелект на Илон Мъск, планира да изгради най-големия суперкомпютър в света в Мемфис, Тенеси.

Този мащабен проект, наречен „Gigafactory of Compute“, се осъществява след успешен кръг на финансиране в размер на 6 млрд. долара, с който xAI достигна впечатляващата оценка от 24 млрд. долара.

Проектът, който се очаква да бъде реализиран до есента на 2025 г., има за цел да създаде суперкомпютър, превъзхождащ сегашните водещи клъстери с графични процесори поне четири пъти, поставяйки xAI в позицията на пряк конкурент на Microsoft, OpenAI, Google и Meta.

Този суперкомпютър, на стойност няколко милиарда долара, първоначално ще се захранва от графичните процесори H100 на Nvidia – едни от най-търсените чипове за изкуствен интелект в момента, а на по-късен етап и от Nvidia Blackwell B200. Мъск планира да закупи зашеметяващия брой от 300 000 чипа Nvidia Blackwell B200 през следващата година, които да бъдат използвани за обучението на напреднали AI модели, включително бъдещите версии на Grok.

Милиардерът не е единственият, който планира да създаде суперкомпютър – според редица доклади от началото на годината, OpenAI и Microsoft също планират да изградят свой собствен суперкомпютър на стойност 100 млрд. долара, наречен „Stargate“​.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: