AI Bulgaria AI Bulgaria

Джордж Лукас: Използването на изкуствен интелект в киното е неизбежно

Лукас
Image: Lucasfilm

По време на тазгодишния филмов фестивал в Кан, легендарният режисьор на поредицата „Междузвездни войни“, Джордж Лукас, заяви, че използването на изкуствен интелект в киното е „неизбежно“.

Лукас, който е пионер във внедряването на дигитални технологии във филмовото изкуство, направи интересно сравнение, като каза:

Това е все едно да кажете: Не вярвам, че тези автомобили ще работят. Нека просто си останем с конете. И да, можете да го кажете, но светът не работи така.

През последните 12 месеца дебатът за използването на изкуствен интелект в артистичните среди се превърна в гореща тема, която предизвика сериозни опасения сред професионалистите в музикалната, филмовата и развлекателната индустрия. Много от тях изразяват загриженост за своите права, заплащане и бъдеще в условията на бързо развиващата се технология.

Например, в средата на миналата година над 170 000 актьори, режисьори и сценаристи излязоха на мащабна стачка в Холивуд, а исканията им бяха свързани с „по-справедливо заплащане в ерата на стрийминга, ограничаване на използването на изкуствен интелект и защита на техните дигитални идентичности“.

Стачката в Холивуд през 2023 г.

По това време Алиансът на Продуцентите на Кино и Телевизионни Продукции (AMPTP), представляващ големи студия и стрийминг услуги като Walt Disney и Netflix, предложи план за използване на изкуствен интелект за сканиране на актьорите и създаване на техни дигитални реплики.

Идеята бе сравнена с дистопичен епизод от телевизионния сериал „ Black Mirror“, в който дигилни образи на актьори, генерирани от изкуствен интелект, се използват без тяхното знание.

Предложиха да сканират нашите актьори, да им платят за един ден, а компанията да притежава това дигитално копие, техния образ, тяхното подобие и да може да го използват до края на вечността във всеки проект, който искат, без съгласие и без компенсация

– заявява тогава Дънкан Крабтри-Айрланд, главен говорител на SAG-AFTRA.

В друг по-скорошен случай, холивудският режисьор Тайлър Пери отложи плановете си за разширяване на своето студио на стойност 800 млн. долара, след като видя възможностите на Sora, модела за генериране на видео на OpenAI.

През последната година бях получил информация, че това предстои, но нямах представа, докато не видях наскоро демонстрациите. Това е нещо шокиращо за мен

– заяви той в интервю за The Hollywood Reporter.

Като собственик на бизнес Пери вижда възможности в използването на изкуствен интелект, но като режисьор, актьор и човек на киното вижда редица проблеми. Той се притеснява, че AI ще засегне работните места на всички в индустрията, включително актьори, редактори, звукови специалисти, транспортни работници и др.

Трябва да има някакви регулации, които да ни защитават. Ако това не се случи, просто не виждам как ще оцелеем

– предупреждава Пери.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: