AI Bulgaria AI Bulgaria

Sora от OpenAI, „ChatGPT моментът“ на AI видео генераторите

Sora OpenAI

OpenAI представи своя първи модел за текст към видео, наречен Sora.

Sora е дифузионен модел, който може да създава видеоклипове с продължителност до 60 секунди с изключително детайлни сцени, сложни движения на камерата и множество герои с ярки емоции.

OpenAI описва Sora като „основополагащ модел, който може да разбира и симулира реалния свят, което е важна стъпка към постигането на изкуствен общ интелект (AGI)“.

Моделът използва същата архитектура като моделите GPT, което според OpenAI „осигурява по-висока производителност при мащабиране.“

Sora може да генерира сложни сцени с множество герои, специфични типове движения и точни детайли на обектите и фона. Моделът разбира не само какво е посочил потребителят в инструкцията, но и как тези елементи съществуват във физическия свят

– поясниха от OpenAI в блог пост по темата.

Моделът има задълбочено разбиране на езика, което му позволява точно да интерпретира указанията и да генерира завладяващи герои, които изразяват ярки емоции. Sora може също така да създава множество кадри в рамките на един генериран видеоклип, които прецизно отразяват героите и визуалния стил.

Хиперреалистичното качество на видеоклиповете предизвика бурни реакции в социалните мрежи, като дори засенчи вчерашния анонс на новия модел на Google – Gemini 1.5. Например, известният ютубър Маркес Браунли сподели няколко видеоклипа, генерирани от Sora, и каза:

Всеки от тези видеоклипове е генериран от изкуствен интелект и ако това не ви притеснява ни най-малко, нищо няма да ви притесни.

Изпълнителният директор на OpenAI, Сам Алтман, покани потребителите в социалната мрежа X да споделят предложения за видеоклиповете.

Бихме искали да ви покажем какво може Sora, моля, отговорете със заглавия за видеоклиповете, които искате да видите, и ще започнем да правим такива!

Резултати са наистина зашеметяващи, нито един генератор на видео на пазара в момента не може да се доближи до тях.

В момента Sora e достъпен само за „червени екипи“, които оценяват модела за потенциални вреди и рискове. OpenAI също така ще даде достъп до модела на визуални артисти, дизайнери и режисьори, за да получи обратна връзка.

Изграждаме и инструменти за откриване на подвеждащо съдържание, като например класификатор за откриване, който може да определи кога дадено видео е генерирано от Sora

– споделят от OpenAI.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: