AI Bulgaria AI Bulgaria

Microsoft откри ново вещество, което може да замени лития

литий

Откритието е направено от изследователи на Microsoft в сътрудничество с Тихоокеанската северозападна национална лаборатория към Министерството на енергетиката на САЩ (Pacific Northwest National Laboratory, PNNL). Те твърдят, че този нов материал потенциално би довел до намаляване на употребата на литий в батериите с до 70 %.

Учените са използвали изкуствен интелект и суперкомпютри, за да стеснят кръга от 32 милиона потенциални неорганични материали до 18 обещаващи кандидати за по-малко от седмица –  процес на подбор, който би отнел повече от две десетилетия с традиционните методи.

Изпълнителният вицепрезидент на Microsoft Джейсън Зандер заяви пред BBC, че една от мисиите на технологичния гигант е да “ сведе 250 години научни открития в следващите 25„.

Смятаме, че подобна технология ще ни помогне да го направим. Това е начинът, по който този тип наука според мен ще се прави в бъдеще.

Image: Microsoft

Освен това учените от PNNL са синтезирали и тествали този материал от суровина до работещ прототип, като са демонстрирали уникалните му свойства и потенциала му за устойчиво решение за съхранение на енергия, използващо значително по-малко литий в сравнение с други материали, предлагани в индустрията.

Материалът, наречен N2116, е твърд електролит. Твърдите батерии, използващи този вид електролити, са по-безопасни от традиционните течни или гелообразни литиеви батерии и осигуряват по-голяма енергийна плътност. Литият вече е сравнително рядък и следователно скъп. Добивът му е проблематичен от екологична и геополитическа гледна точка. Създаването на батерия, която би могла да намали нуждите от литий с около 70 %, би довело до огромни ползи за околната среда и световната икономиката.

Литият и другите стратегически елементи, използвани в батериите, са ограничени ресурси с ограничени и географски концентрирани доставки. Една от основните насоки на нашата работа в PNNL е идентифицирането на нови материали за нарастващите нужди от съхранение на енергия в бъдеще; такива, които са направени от устойчиви материали, които съхраняват и опазват ограничените ресурси на Земята

– казва Виджай Муругесан, ръководител на отдела по материалознание в PNNL, в блог пост по темата.

Миналата година DeepMind, дъщерното дружество на Alphabet Inc., също направи значителен принос в откриването на нови материали с помощта на изкуствен интелект. AI системата на DeepMind, известна като Graph Networks for Materials Exploration (GNoME), откри 2,2 милиона нови кристали, включително 380 000 стабилни материали, които потенциално могат да захранват бъдещи технологии.

Откритието, което беше публикувано в списание Nature, представлява над 45-кратно увеличение на броя на откритите стабилни неорганични кристални структури в историята на науката и се равнява на 800 години конвенционална изследователска дейност.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: