AI Bulgaria AI Bulgaria

Путин: Западът не трябва да има монопол върху AI

Путин

Руският президент Владимир Путин обяви днес, че скоро ще одобри нов етап от руската стратегия за изкуствен интелект (AI), като призова и за по-широко използване на суперкомпютри в страната.

Технологичният свят на бъдещето трябва да бъде многополюсен

– заяви руският държавен глава на конференция в Москва, под наслов „Пътуване в света на изкуствения интелект.

Той предупреди, че „Западът не бива да има монопол в областта на изкуствения интелект„. По думите му „някои западни системи за онлайн търсене и генеративни AI модели пренебрегват или дори премахват руския език и култура„.

Разбира се, монополът и доминацията на такива системи, на такива извънземни системи, са неприемливи и опасни

– добави той.

Путин подчерта, че е невъзможно да се забрани разработването на изкуствен интелект, но отбеляза, че е важно да се осигурят необходимите предпазни мерки.

Убеден съм, че бъдещето не е свързано със забрани върху развитието на технологиите, това просто е невъзможно. Ако забраним нещо, то ще се разработи другаде и ние само ще изостанем.

Според него, човечеството навлиза в нова ера на своето съществуване, трансформирана от AI.

Без съмнение с въвеждането на изкуствения интелект в науката, образованието, здравеопазването, във всички сфери на нашия живот, човечеството започва нова глава от своето съществуване.

Във връзка с това руският държавен глава обяви, че скоро ще бъде подписан президентски указ и ще бъде одобрена националната стратегия за развитие на изкуствения интелект.

Съществени промени ще бъдат направени по отношение на „разширяването на фундаменталните и приложни изследвания в областта на генеративния изкуствен интелект и големите езикови модели„.

Според Путин капацитетът на руските суперкомпютри трябва да бъде увеличен поне десетократно. Той заяви, че Русия ще трябва да промени законите, да засили международното сътрудничество и да осигури много повече инвестиции за развитието на изкуствения интелект.

Китай и САЩ заемат водещи позиции в разработването на изкуствен интелект, който, според множество изследователи и световни лидери, ще има много по-голямо въздействие върху обществото и света като цяло. Въздействие, което може да надмине индустриалната революция, появата на компютрите в края на XX век и развитието на световната мрежа (World Wide Web).

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: