AI Bulgaria AI Bulgaria

Първата Международна олимпиада по изкуствен интелект ще се проведе в България

Международна олимпиада по изкуствен интелект
IOAI

Бургас ще бъде домакин на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence, IOAI). Състезанието, което ще се проведе между 9 и 15 август 2024 г., ще събере талантливи ученици от цял свят, които ще демонстрират своите способности в създаването, използването и разработването на изкуствен интелект.

Целта на олимпиадата е да се стимулира критичното мислене и да се обогатят теоретичните и практическите познания на учениците в бързо развиващата се и вълнуваща област на изкуствения интелект.

Олимпиадата ще включва два основни кръга – научен и практически. Участниците ще бъдат разделени на отбори по четирима, които ще бъдат избрани на базата на национални състезания. Организаторите предвиждат и специализирано онлайн обучение за всички класирани участници.

Ще бъдат поканени и представители на водещи университети, които да участват в научния комитет и в изготвянето на задачите. Те ще представят и своите последни разработки и ще обсъдят кариерните възможности в сферата на изкуствения интелект.

Състезанието ще се проведе с подкрепата на Министерството на образованието и науката (МОН) и Община Бургас, като основен партньор е Сдружението за олимпийски отбори по природни науки (СООПН). Председател на инициативния комитет (ИК) е инж. Александър Велинов – ръководител на Националния отбор по лингвистика, член на Борда на Международната Олимпиада по лингвистика и инициатор на IOAI.

Членове на инициативния комитет са министърът на образованието и науката Галин Цоков, кметът на Бургас Димитър Николов, председателят на Комисията по електронно управление и информационни технологии в Народното събрание Божидар Божанов, Елена Маринова – президент на „Мусала Софт“ и член на Управителния съвет на МОСВ, Росица Декова от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Лора Динева от Съюза на математиците в България и Ива Гумнишка, основател на организацията „Humans in the Loop“.

Създаването на Международната олимпиада по изкуствен интелект е продължение на българската традиция в областта на международните научни състезания. В България са основани Международната олимпиада по информатика (IOI) през 1989 г., Международната олимпиада по лингвистика (IOL) през 2003 г. и Европейската младежка олимпиада по информатика (eJOI) през 2017 г.

– заяви инициаторът на олимпиадата инж. Александър Велинов.

Това състезание е следващата стъпка в нашата амбиция да бъдем сред водещите в научните изследвания и образованието. Освен състезанията, ще поканим водещи университети от цял свят, които ще демонстрират последните си постижения и ще представят на учениците възможностите за продължаване на образованието им в областта на изкуствения интелект.

Кметът на Бургас, Димитър Николов, също изрази своя ентусиазъм за предстоящото събитие:

Като кмет на Бургас, аз съм изключително въодушевен, че млади таланти от цял свят ще се съберат в нашия град за първата Международна олимпиада по изкуствен интелект. Това не е просто състезание – това е възможност за младежи от различни държави да се срещнат, вдъхновят и разгърнат своите умения в една от най-новите области на науката.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: