AI Bulgaria AI Bulgaria

Скарлет Йохансон обвини OpenAI в имитация на гласа ѝ в ChatGPT

Йохансон
Image: Scarlett Johansson/Marvel Studios

Холивудската звезда Скарлет Йохансон заяви, че е останала „шокирана, ядосана и вцепенена“, след като OpenAI пусна нова версия на ChatGPT с глас, който „прилича ужасно много на нейния“.

Когато миналата седмица компанията представи своя нов модел GPT-4о, озвучен с глас, наречен „Sky“, много хора го сравниха с този на Йохансон във филма „Тя (Her)“ от 2013 г., в който тя изпълняваше ролята на AI асистент.

В изявление актрисата разкрива, че през септември миналата година главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман се свързал с нея с предложение да озвучи ChatGPT 4.0. Той смятал, че гласът ѝ „би помогнал на потребителите да се почувстват по-комфортно спрямо сеизмичната промяна, свързана с хората и изкуствения интелект“. Йохансон обаче отказала предложението.

През май, само два дни преди OpenAI да демонстрира технологията, Алтман отново се свързал с нея и я помолил да преосмисли решението си, споделя звездата. Преди обаче да успее да отговори, OpenAI публикува демонстрация на своята подобрена версия на ChatGPT, озвучена от гласа на „Sky“.

Когато чух демото, бях шокирана, ядосана и вцепенена от факта, че г-н Алтман е използвал глас, който звучи толкова сходно с моя, че най-близките ми приятели и новинарските агенции не можаха да го различат

– пише Йохансон.

Г-н Алтман дори намекна, че приликата е умишлена, като написа в Twitter една-единствена дума „Her“ – препратка към филма, в който озвучавах чат системата Саманта, която установява интимна връзка с човек.

Актрисата споделя, че в резултат на тези действия е била принудена да наеме адвокат, който е написал две писма до Алтман и OpenAI. В тях тя настоява компанията да опише подробно точния процес, по който е създала гласа „Sky“.

В отговор от OpenAI обявиха, че ще „спрат“ използването му, въпреки че според тях той „не е имитация на Скарлет Йохансон“, а принадлежи на друга професионална актриса, която използва собствения си естествен глас. Компанията обаче отказа да разкрие самоличността й.

Избрахме актриса за гласа на Sky преди да се обърнем към г-жа Йохансон

– заяви в изявление Алтман.

От уважение към нея спряхме да използваме гласа на Sky в нашите продукти.

Йохансон не е единствената, която обвинява OpenAI в нарушаване на авторските права. Компанията е изправена пред вълна от съдебни искове от автори като писателя на „Игра на тронове“ Джордж Р. Р. Мартин и новинарски агенции като New York Times. Илон Мъск също заведе дело срещу компанията през март тази година.

Наред с това, миналата седмица двама от най-изтъкнатите учени на компанията подадоха оставка. Първо напусна съоснователят и главен учен на OpenAI, д-р Иля Суцкевер, а след него и Ян Лейке, изследовател в сферата на безопасността на AI. Вторият дори проговори открито за своите опасения относно посоката на развитие на организацията.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: