AI Bulgaria AI Bulgaria

Срещата на върха за изкуствения интелект (AI Safety Summit): 1 и 2 ноември

Срещата на върха по изкуствен интелект

Днес и утре, 1 и 2 ноември, историческият Блетчли Парк в Обединеното кралство става домакин на Срещата на върха за безопасността на изкуствения интелект (AI Safety Summit 2023). Събитието събира световни лидери, водещи технологични експерти и представители на академичните и граждански общности. В ролята на домакин е британският премиер Риши Сунак, който пое инициативата за организирането на форума.

Блетчли Парк не е случаен избор за домакин на срещата на върха за изкуствения интелект през 2023 г. Това място е исторически забележително, тъй като се свързва с работата на Алън Тюринг и неговия екип по време на Втората световна война за разбиване на кода на германската криптографска машина „Енигма„. Тюринг, наричан още „бащата на изкуствения интелект“, полага основите на компютърните науки и изкуствения интелект.

Алън-Тюринг
Алън Тюринг

Събитието ще се проведе в рамките на два дни и ще включва богата програма, насочена към обсъждане на актуални теми и предизвикателства в областта на изкуствения интелект. Организаторите са поставили акцент върху сътрудничеството между различни държави и организации, насочено към разработването на общи стандарти и политики в областта на изкуствения интелект.

Участници от правителствата

На срещата ще присъстват важни представители на правителства и международни институции, включително:

… и делегации от други държави.

Представители на технологичната индустрия

Водещи фигури от технологичната индустрия са:

  • Илон Мъск, основател на xAI, Tesla и SpaceX
  • Брад Смит, президент на Microsoft
  • Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI
  • Демис Хасабис, главен изпълнителен директор на Google DeepMind
  • Алекс Карп, главен инзпълнителен директор на Palantir
  • Ян ЛеКун, ръководител на Meta AI
  • Ник Клег, президент по глобални въпроси в Meta

Както и представители на IBM, Nvidia, Anthropic и др.

Академични и Граждански общности

Участие ще вземат и представители от академични кръгове и граждански общности, включително Джефри Хинтън и Йошуа Бенджио – наричани още „Кръсниците на изкуствения интелект“, представители от Института „Алън Тюринг“ и Института за бъдеще на живота, както и други престижни университети и организации.

Програма и основни теми на дискусия

Срещата на върха по изкуствен интелект ще се съсредоточи върху редица важни теми и предизвикателства, включително:

  • Рискове от напреднали AI системи: Фокус върху идентифицирането и управлението на потенциалните опасности от комплексни модели като GPT-4.
  • Сигурност и защита: Анализ на заплахите, включително кибератаки и потенциалното създаване на биологични оръжия, както и оценка на екзистенциалните рискове, свързани с изкуствения интелект.
  • Управленски стратегии и международно сътрудничество: Разглеждане на начините за формиране на ефективни политики и стандарти чрез сътрудничество между държави и международни организации.
  • Отговорно и етично развитие на AI: Дебати и дискусии относно принципите и практиките, които трябва да ръководят развитието на изкуствения интелект, за да се гарантира неговата отговорност и етичност.
  • Приложение в реалния свят и разширяване на внедряването: Преглед на текущите приложения на AI в различни индустрии и разработване на стратегии за насърчаване на по-широкото му приложение и интеграция.

Moжете да гледате AI Safety Summit 2023 на живо тук.

След приключването на форума ще се проведе интервю на живо между Илон Мъск и британския министър-председател Риши Сунак, което ще бъде предавано на живо в социалната мрежа X.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: