AI Bulgaria AI Bulgaria

САЩ сформиха елитен Съвет за борба със заплахите от изкуствения интелект

Съвет
Image: Created with DALL-E 3

В петък, Департаментът по вътрешна сигурност на САЩ (Department of Homeland Security – DHS) обяви създаването на нов Съвет за безопасност и сигурност на изкуствения интелект. Той има за задача „да разработи препоръки за отговорно развитие и използване на технологиите на изкуствения интелект в критичната инфраструктура на САЩ“, която обхваща шестнадесет сектора на американската индустрия, включително отбраната, енергетиката, селското стопанство, транспорта и интернет технологиите,

Създаден по нареждане на президента Джо Байдън и под ръководството на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Н. Майоркас, новосъздаденият Съвет ще информира DHS за безопасното и отговорно внедряване на изкуствен интелект в тези сектори, както и за заплахите, които тази технология представлява за тях, съобщават от Департамента по вътрешна сигурност на САЩ.

Съветът включва представители на различни сектори – софтуерни и хардуерни компании, оператори на критична инфраструктура, държавни служители, представители на общността и академичните среди.

От технологичната индустрия участват изпълнителни директори на някои от най-влиятелните компании в областта на изкуствения интелект, сред които Сам Алтман (OpenAI), Сатя Надела (Microsoft), Сундар Пичай (Alphabet/Google), Дженсън Хуанг (NVIDIA), Арвинд Кришна (IBM), Дарио Амодей (Anthropic) и Лиза Су (AMD).

Академичните среди са представени от изтъкнати учени като д-р Фей-Фей Ли, директор на Станфордския институт за изкуствен интелект. В Съвета влизат и активисти за защита на гражданските права, както и редица американски политици. Забележимо е отсъствието на Марк Зукърбърг и Илон Мъск.

Членовете на Съвета ще докладват директно на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, който заяви, че „изкуственият интелект е трансформираща технология, която може да подпомогне националните интереси на САЩ по безпрецедентен начин, но крие и реални рискове, които трябва да бъдат смекчени чрез най-добрите практики“.

Според скорошен доклад на DHS, технологиите на изкуствен интелект могат да позволят „по-големи, по-бързи, по-ефективни и по-уклончиви“ кибератаки срещу тръбопроводи, железопътни линии и друга критична инфраструктура на САЩ. В документа също така се посочва, че държави като Китай разработват AI технологии, които биха могли да подкопаят киберзащитата на страната използвайки зловреден софтуер, генериран от изкуствен интелект.

Първото заседание на Съвета ще се проведе през май, а след това той ще заседава на всеки три месеца.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: