AI Bulgaria AI Bulgaria

X блокира търсенето на Тейлър Суифт, след като нейни фалшиви снимки се появиха в социалната мрежа

Тейлър Суифт
Taylor Swift

Миналата седмица социалната мрежа X на Илон Мъск блокира за кратко търсенето на Тейлър Суифт, след като в платформата започнаха да се разпространяват нецензурирани изображения на певицата, генерирани от изкуствен интелект.

Те бяха публикувани за първи път на 25 януари и получиха огромен брой споделяния, като един от постовете събра повече от 45 милиона гледания за 17-те часа, през които беше на платформата, преди да бъде свален.

Смята се, че изображенията идват от Telegram, където потребителите често споделят нецензурирани AI изображения на жени.

Снимките накараха ръководството да направи изявление, в което съобщи, че публикуването на неприсъщи за обществото голи снимки в платформата е „строго забранено“.

Имаме политика на нулева толерантност към подобно съдържание

– се посочва в изявлението.

Нашите екипи активно премахват всички идентифицирани изображения и предприемат съответните действия срещу акаунтите, отговорни за публикуването им.

След намесата на Х, при търсене с ключови думи и фрази като „Taylor Swift“ или „Taylor Swift AI“, „Taylor Swift AI Images“, потребителите на социалната мрежа се сблъскваха със съобщението „Something went wrong“.

Все още не е ясно кога X е започнал да блокира търсенето на Суифт в сайта, нито дали в миналото сайтът е блокирал търсенето на други публични личности или думи.

Ситуацията предизвика силна реакция от страна на феновете, които започнаха да публикуват с хаштаг #ProtectTaylorSwift в подкрепа на певицата и в израз на недоволство от разпространяването на дълбоки фалшификати „deepfakes“.

Главният изпълнителен директор на Microsoft, Сатя Надела, изрази своето безпокойство относно AI изображенията на Тейлър Суифт, като ги определи като „обезпокоителни и ужасни“.

Белият дом, чрез прессекретаря си Карин Жан-Пиер, определи инцидента като „тревожен“ и призова Конгреса да създаде законодателство за защита на хората от фалшива порнография.

Гилдията на филмовите актьори и Американската федерация на телевизионните и радиоартистите (SAG-AFTRA), в която членува Суифт, също разкритикува изображенията и подкрепи законодателни действия.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: