AI Bulgaria AI Bulgaria

Холивудска Стачка: Битката за дигитални права в ерата на AI

стачка

В епохата на технологичния напредък, Холивуд е изправен пред един от най-големите си предизвикателства – борбата за дигиталните права на актьорите в контекста на изкуствения интелект.

Солидарност сред Актьорите и Сценаристите

Холивудски актьори и сценаристи се обединиха в стачка заради спор около заплатите и защитата на техните дигитални идентичности. Тя започна на 14 юли 2023 г., и включва около 160 000 актьори, членуващи в SAG-AFTRA (Синдикат на Актьорите от Екрана – Американската Федерация на Телевизионните и Радио Артисти). Те се обединиха с над 11 000 члена на Гилдията на Писателите в Америка (WGA), които са в стачка от 2 май.

Спомен за предишните стачки обхваща сегашния протест. Последната стачка на актьорите, датираща от 1980 г., продължи десет седмици, докато Гилдията на писателите в Америка беше в стачка от 5 ноември 2007 г. до 12 февруари 2008 г.

Център на разногласието: Дигитални реплики на актьорите

Алиансът на Продуцентите на Кино и Телевизионни Продукции (AMPTP), представляващ големите студия и стрийминг услуги като Walt Disney и Netflix, предложи план за използване на изкуствен интелект за сканиране на актьорите и създаване на техните дигитални реплики. Тази инициатива предизвика ожесточени разногласия в рамките на продължаващата стачка.

Предложението беше сравнено с дистопичен епизод от телевизионната поредица „Black Mirror„, в който дигиталният образ на актьор, генериран от изкуствен интелект, се използва без тяхното знание.

Предложиха на нашите актьори да бъдат сканирани, да бъдат заплатени за един ден и компанията да притежава това сканиране, техния образ, тяхното подобие и да може да го използва до края на вечността във всеки проект, който искат, без съгласие и без компенсация

– заявява Дънкан Крабтри-Айрланд, главен говорител на SAG-AFTRA.

Позицията на SAG-AFTRA: Защита на Права и Обезпечаване на Гаранции

Президентът на SAG-AFTRA, Фран Дрешър, заяви:

Изкуственият интелект представлява значителна заплаха за творческите професии. Всички актьори и изпълнители трябва да имат условия в своите договори, които ги защитават от експлоатация на тяхната идентичност и талант без съгласието им и без адекватно заплащане.

В отговор, синдикатите настояват за въвеждане на конкретни регулации, с цел защитa правата на писателите, тяхното авторско творчество, както и неприкосновеността на дигиталните изображения на актьорите. Те предлагат няколко конкретни мерки.

Първо, подкрепата за законодателство, което би утвърдило правото на актьорите да контролират употребата на тяхното име, изображение и подобие в различни медии. Второ, синдикатът настоява за по-строги регулации и гаранции, защитаващи актьорите от несанкционирано използване на тяхните гласове, изображения и изпълнения. Трето, необходимостта от включване на условия в договорите, които гарантират, че всеки път, когато AI се използва за реплициране на актьор или за създаване на нова роля, това става с разрешението на съответния актьор и с адекватно възнаграждение.

Актьорите сега стоят пред съществена заплаха за своето прехранване с нарастването на генериращата изкуствен интелект технология

– предупреждава Крабтри-Айрланд.

Според Дънкан Крабтри-Айрланд, проблемът не е само в незаконното използване на изображението и гласа на актьорите, но и в ефекта, който това може да има върху бъдещите работни места.

Ако технологията се развива толкова бързо, както се очаква, възможно е много актьори да загубят работа.

Напрежението в Холивуд ескалира, като актьорите не само се борят за своята средства за прехрана, но също така се стремят да запазят контрол над своите дигитални идентичности.

Сблъсъкът между изкуствения интелект и актьорите

Холивуд се превръща в арена на конфликти, където актьорите се борят не само за своята прехрана, но също така и за защита на своите дигитални идентичности. Това състояние на несигурност може да промени коренно бъдещето на индустрията. Още повече тревожно е обаче ускоряването на развитието на изкуствения интелект, който, съчетан с нарастващото използване на инструменти за „дълбоко фалшифициране“ или така наречените „deep fakes“, става допълнителна заплаха.

Всъщност, използването на дигитални реплики през последните години предизвика редица спорове. Дигиталното възкресяване на актьори като Питър Къшинг в „Star Wars: Rogue One“ и Пол Уокър в поредицата „Fast and Furious“ чрез дигитални технологии предизвика дебати относно правата върху изображението на актьор след смъртта му. В момента, правата, включително глас и подобие, се прехвърлят към наследниците на актьора след смъртта му. Въпреки това законите, регулиращи комерсиалното използване на тези права, са неясни и изискват незабавно внимание.

Бъдещето на филмовата и телевизионната индустрия е на ръба на неизвестното

Бъдещето на филмовата и телевизионната индустрия е на ръба на неизвестното, като се балансира между напредъка на технологиите и борбата за запазването на правата на актьорите и творците.

Технологичният прогрес е неизбежен, но на каква цена? И до каква степен актьорите ще имат контрол над своите дигитални образи и изпълнения? Каква ще бъде ролята на правните регулации в управлението на използването на AI в кино и телевизионната индустрия? Остават важни въпроси без отговори.

Докато стъпваме все по-далеч в ерата на дигиталните технологии, сблъсъкът между творческите свободи и нарастващата вълна на технологиите никога не е бил по-актуален. В сърцето на този кръстопът лежи важният въпрос – до каква степен следва да ограничим технологичния прогрес в защита на човешката креативност и автентичност.

Това са предизвикателства, които трябва да бъдат решени в близко бъдеще. За сега, борбата за контрола над дигиталните идентичности продължава. Какво ще бъде бъдещето на индустрията, остава да се види.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: