AI Bulgaria AI Bulgaria

Андрей Карпати: Програмирането с помощта на AI – „чиста победа“ за разработчиците

Карпати

„Програмирането се променя изключително бързо…“, заяви Андрей Карпати, един от най-уважаваните учени в областта на изкуствения интелект. В поредица от публикации в социалната мрежа X (Twitter), бившият директор на AI отдела в Tesla и съосновател на OpenAI сподели своите наблюдения за драматичния преход от традиционното писане на код към нов, AI-асистиран подход.

Карпати разкри, че в момента експериментира с Cursor – един от най-популярните инструменти за разработчици, в комбинация с езиковия модел Claude Sonnet 3.5. По думите му, тази комбинация представлява „чиста победа“.

Той описа работния процес като „полу-кодиране“, при който значителна част от работата се състои в писане на английски език. Това включва формулиране на заявки към AI, преглеждане и редактиране на генерирания код. „Чисто емпирично, през последните няколко дни по-голямата част от моето ‘програмиране’ вече е писане на английски,“ обясни Карпати, добавяйки, че в много случаи AI генерира код от 100 реда, който точно отговаря на неговите изисквания — задача, която преди би отнела около 10 минути ръчно кодиране.

„На практика на този етап не мога да си представя да се върна към ‘неасистираното’ кодиране, което беше единствената възможност само преди около 3 години,“ споделя той, като добавя, че се чувства така, сякаш „се учи да програмира отново“.

Карпати също така отбелязва, че разработчиците трябва непрекъснато да се адаптират към възможностите на големите езикови модели, които се променят изключително бързо. „Трябва да имате интуитивно усещане за това какво работи, какво не работи и как най-добре да го накарате да работи,“ пояснява експертът. „Инструментът вече е сложно живо същество.“

AI инструментите като Cursor не са предназначени единствено за опитни програмисти. Те са също толкова полезни и за начинаещи. Например, Рики Робинет, вицепрезидент в Cloudflare, сподели видео, в което демонстрира как 8-годишната му дъщеря се учи да програмира с помощта на Cursor – процес, който той определи като „невероятен“.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: