AI Bulgaria AI Bulgaria

От Китай до Холивуд: Колко близо сме до филми, генерирани изцяло от изкуствен интелект

видео
Images: Created with Ideogram

Още един китайски играч се включи в надпреварата за създаване на следващото поколение изкуствен интелект за генериране на видео. MiniMax, стартъп, подкрепен от технологичните гиганти Alibaba и Tencent, представи Video-01, инструмент за генериране на видео от текст.

Video-01, известен също като Hailuo AI, може да генерира видеоклипове с резолюция 1280×720 пиксела при 25 кадъра в секунда, а платформата (https://hailuoai.com/video) е безплатна и отворена за потребители от цял свят. Моделът на китайската компания позволява генерирането на 6-секундни клипове в различни стилове, като потребителите могат да описват подробно желаните кадри, включително движенията на камерата и специфични визуални ефекти.

Китайският стартъп вече работи по версия 02 на генератора и възнамерява да пуска редовни актуализации. Плановете включват възможност за генериране на по-дълги клипове, използване на изображения заедно с текст, както и предоставяне на допълнителни инструменти за по-голям контрол върху крайния резултат.

След като OpenAI демонстрира възможностите на Sora през февруари, надпреварата в областта на AI-генерираното видео навлезе в нова, по-интензивна фаза, a редица компании побързаха да представят свои решения. През юни китайската Kuaishou пусна своя модел KLING, който бе последван от Dream Machine на Luma AI и Gen-3 Alpha от Runway. Съвсем наскоро, ByteDance, компанията зад TikTok, също се включи в надпреварата с платформа за генериране на видео, наречена Jimeng AI.

С оглед на бързото развитие на технологията, мнозина, включително Илон Мъск, вярват, че в рамките на няколко години ще станем свидетели на филми, генерирани изцяло от изкуствен интелект.

Въпреки че AI вече се използва в различни аспекти на филмопроизводството, изцяло генерираните от изкуствен интелект игрални филми все още не са реалност. Това обаче може да се промени много скоро и редица холивудски продуценти, режисьори и актьори са наясно с този факт.

Пример за това е холивудският режисьор Тайлър Пери, който отложи планирана инвестиция от 800 млн. долара за разширяване на филмовото си студио, след като се убеди във възможностите на Sora, модела за генериране на видео на OpenAI.

„През последната година бях получил информация, че това предстои, но нямах представа, докато не видях наскоро демонстрациите. Това е нещо шокиращо за мен“ – заяви той в интервю за The Hollywood Reporter.

The Hollywood Reporter

Легендарният режисьор на поредицата „Междузвездни войни“ Джордж Лукас също наскоро изрази своето мнение по темата. По време на тазгодишния филмов фестивал в Кан, Лукас заяви, че използването на изкуствен интелект във филмовата индустрия е „неизбежно“.

Не всички в бранша обаче са съгласни с него. Например, лондонското кино „Принц Чарлз“ наскоро отмени световната премиера на „Последният сценарист“ – филм, за чийто сценарий се твърди, че е написан изцяло от изкуствен интелект. Като основна причина за отмяната на прожекцията киното посочи „силна загриженост“ от страна на зрителите по повод „използването на изкуствен интелект вместо сценарист“.

Полемиката около „Последният сценарист“ отразява по-широк дебат в развлекателната индустрия. Миналата година над 170 000 актьори, режисьори и сценаристи излязоха на мащабна стачка в Холивуд, а исканията им бяха свързани с „по-справедливо заплащане в ерата на стрийминга, ограничаване на използването на изкуствен интелект и защита на техните дигитални идентичности“.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: