AI Bulgaria AI Bulgaria

Amazon инвестира 4 млрд. долара в Anthropic

Amazon Anthropic

Amazon планира огромна инвестиция в стартъпа за изкуствен интелект Anthropic, съобщиха двете компании. Това идва вследствие засилващото съперничеството с Microsoft, Meta, Google и Nvidia в бързо развиващия се сектор на AI, който според мнозина специалисти ще бъде следващата голяма революция.

Към момента Amazon ще инвестира 1,25 млрд. долара в Anthropic за придобиване на дял от компанията. Като част от условията на сделката, концернът има възможността да увеличи своята инвестиция до 4 млрд. долара.

Anthropic разработва чатбота Claude (във момента наличен само в Сащ и Обединеното кралство), който е главен конкурент на ChatGPT от OpenAI.

Президентът и главен изпълнителен директор на Amazon, Анди Джаси, публикува снимка заедно с основателя на Anthropic, Дарио Амодей, и коментира:

Радваме се да споделим, че разширяваме сътрудничеството си с Anthropic. Amazon Web Services (AWS) вече ще бъде основният доставчик на облачни услуги за Anthropic и ще подпомага обучението и внедряването на бъдещите модели, базирани на AWS Trainium и Amazon Inferentia. Изпитвам огромно уважение към Дарио, екипа на Anthropic и техните модели и вярвам, че заедно можем да помогнем за подобряването на преживяванията на много клиенти.

Обучението на най-съвременните модели изисква огромни ресурси, включително изчислителна мощност и изследователски програми. Инвестицията на Amazon и технологиите AWS Trainium и Inferentia ще ни гарантират, че сме подготвени да продължим да напредваме в областта на безопасността и изследванията на изкуствения интелект

– съобщават от Anthropic.

Също така, Anthropic пое „дългосрочен“ ангажимент да предостави на клиентите на AWS по целия свят достъп до бъдещите поколения на своите модели чрез Amazon Bedrock – платформа за изграждане и мащабиране на генеративни AI приложения, които могат да генерират текст, изображения, аудио и синтетични данни.

Нашият водещ модел Claude 2, оборудван с контекстуален прозорец от 100 000 символа, предоставя на организациите възможност за ефективно анализиране и обработка на големи количества информация в сектори като финансите, правото и програмирането.

– споделят от Anthropic в блог пост по темата.

Повече за Anthropic

Основана през 2021 г. от двама бивши изследователи на OpenAI, Даниела и Дарио Амодей, Anthropic е един от лидерите в разработката на изкуствен интелект в света. Със седалище Сан Франциско, компанията е посветена на мисията да разработва надеждни AI системи, които са безопасни и полезни за човечеството.

В своята научна дейност, Anthropic изследва разнообразие от дисциплини, включително обрабтка на естествен език (Natural Language Processing), човешка обратна връзка (Human feedback), машинно обучение (Machine Learning), дълбоко обучение (Deep Learning), мащабируеми AI модели, интензивни методи на обучение и автоматично генериране на код.

Финансовата история на Anthropic е наистина впечатляваща. Сред водещите инвеститори в компанията се открояват имена като Spark Capital, Google, Salesforce Ventures, Sound Ventures, и Zoom Ventures. През месец май тази година, оценката на компанията достигна до близо 5 милиарда долара.

Целта на AI Bulgaria е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn и се присъединете към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: