AI Bulgaria AI Bulgaria

Apple води преговори с Google за интегрирането на Gemini в iOS

Apple Intelligence
Image: Created with Midjourney

Според доклад на Bloomberg, Apple води активни преговори с Google за внедряване на технологията за изкуствен интелект Gemini в iPhone. Двата технологични гиганта обсъждат потенциална сделка, която ще позволи на Apple да интегрира генеративния изкуствен интелект на Google в предстоящата операционна система – iOS 18, като новите AI функции могат да се появят още тази година.

Предполага се, че iOS 18 ще бъде много по-различна, като ще донесе както промени на ниво потребителски интерфейс, така и много нови AI функции, които да добавят повече стойност за потребителите на Apple. Според докладa на Bloomberg, iOS 18 има вътрешно кодово име „Crystal“ и се твърди, че разработката на операционната система е в разгара си. Apple ще използва свои разработки в областта на изкуствения интелект, но също така търси партньор, който да захранва генеративни AI функции, включително тези за създаване на изображения и текст въз основа на указания (prompts).

Двете страни не са определили условията на споразумението, нито са финализирали начина, по който то ще бъде изпълнено, посочва Bloomberg, като добавя, че е малко вероятно сделката да бъде обявена преди юни, когато Apple планира да проведе своята годишна конференция за разработчици – Worldwide Developers Conference (WWDC).

Подобна сделка би засилила дългогодишното партньорство на двете компании в областта на търсенето, в рамките на което Google плаща на Apple около 18-20 милиарда долара годишно, за да остане търсачката по подразбиране.

Според доклада, Apple наскоро са провели разговори и с подкрепяната от Microsoft OpenAI, като са разгледали варианта да използват GPT моделите.

Миналия месец главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че компанията планира скоро да обяви повече за своите планове относно внедряването на генеративен изкуствен интелект, като добави, че компанията инвестира „значително“ в тази област.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: