AI Bulgaria AI Bulgaria

България стъпва на световната AI сцена, чрез INSAIT

INSAIT ELLIS
Image: INSAIT

Днес, 4 септември 2023 г., България официално стана първата държава от Източна Европа, която се присъединява към престижната европейска мрежа за изкуствен интелект ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems). Чрез сътрудничеството между Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, у нас ще бъде създадена първата регионална точка на тази водеща мрежа, която ще носи името „ELLIS Unit Sofia“.

Изключително е вълнуващо да наблюдаваме бързия напредък на INSAIT. С голямо нетърпение очакваме да станем част от обществото на ELLIS. Лично аз, като директор на „ELLIS Unit Sofia“, се радвам на възможността за множество бъдещи партньорства и сътрудничества с водещи учени от цял свят

– сподели проф. Люк Ван Гул.

Събитието беше официално открито от премиерът акад. Николай Денков, архитектът на INSAIT проф. Мартин Вечев и ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Без да преувеличаваме, днес ставаме свидетели на събитие от европейско значение

– заяви премиерът.

В своята реч, той акцентира върху иновативния характер и глобалната значимост на INSAIT, както и приноса на проф. Мартин Вечев в създаването на световно известен институт в областта на изкуствения интелект в България.

Създаването на INSAIT и включването на България в европейската мрежа са резултат на последователните усилия на няколко правителства да възстановят славата на България в научната област

– подчерта акад. Николай Денков.

INSAIT е резултат на стратегическо партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и два от най-реномираните университета в света – Федералният технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническият университет в Лозана (EPFL). Съществен принос за реализацията на проекта има и българско-швейцарската правителствена програма за научни изследвания.

Без тяхната силна подкрепа и експертиза, вероятно нямаше да успеем

– сподели премиерът.

ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems) е една от най-престижните и елитни научни организации на Стария континент, която има за цел да утвърди Европа като световен лидер в областта на изкуствения интелект. Тя обединява изследователски центрове със световна репутация, включително Оксфорд, Кеймбридж, Германския център за авиационни и космически изследвания (DLR), EPFL в Лозана, ETH в Цюрих, Института Макс Планк в Тюбинген, Технион в Тел Авив, Техническия университет в Мюнхен и Сорбоната в Париж.

С присъединяването на INSAIT към ELLIS, България става част от Шампионската лига на изкуствения интелект и ясно заявява пред света, че ще бъде място, където се измислят и създават бъдещите технологии, а не просто се прилагат или използват

– коментира проф. Вечев.

Новосъздаденият център в София е 40-ият по ред в мрежата на ELLIS, която вече има представителства в 15 страни. Дългосрочната стратегия на организацията включва създаването на множество световно признати институти в Европа и Израел, които да функционират като ядра на местните екосистеми в областта на изкуствения интелект.

С голямо удоволствие приветстваме INSAIT като новия център на ELLIS в Източна Европа. Организацията предлага отлични условия за изследователска дейност и ще има значителен принос към реализацията на стратегическите ни цели

– подчерта Серж Белонжи, член на управителния съвет на ELLIS.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: