AI Bulgaria AI Bulgaria

ChatGPT

ChatGPT

ChatGPT е водещ езиков модел, създаден да генерира текст, сходен с човешкия, на базата на предоставените входни данни. Чатбота беше пуснат на 30 ноември 2022 г. от компанията OpenAI, базирана в Сан Франциско, създател на серията големи езикови модели GPT, DALL·E 2 (модел за генериране на изображения) и Whisper (модел за транскрибиране на реч). ChatGPT се основава на модела GPT-3, който има 175 милиарда параметъра.

Според анализ на швейцарската банка UBS, ChatGPT е най-бързо развиващото се приложение за всички времена и имаше 100 милиона активни потребители през януари, само два месеца след пускането си. За сравнение, TikTok се нуждаеше от девет месеца, за да достигне до 100 милиона потребители.

ChatGPT е на разположение на уебсайта на OpenAI, където можете да комуникирате директно с чатбота.

Функции

 • Conversational AI: ChatGPT може да води динамични и последователни разговори, като създава усещането, че взаимодействате с човек.
 • Learning Capability: AI системата се учи от всяко взаимодействие, подобрявайки своите отговори с течение на времето.
 • Challenging Conversations: ChatGPT е проектиран да предизвиква потребителите, насърчавайки по-дълбоко мислене и изследване на теми.
 • Multilingual Capabilities: Mоже да разбира и генерира текст на множество езици, което го прави универсален инструмент.

Възможности и приложения

ChatGPT има разнообразни приложения, ето малка част от тях:

 • Генериране на съдържание: ChatGPT е изключително добър в създаването на креативно съдържание и може да помогне в различни домейни.
 • Превод на езици: Автоматично превежда текст от един език на друг.
 • Обучение и образование: Предоставя персонализирано обучение на студентите и ученици.
 • Генериране на код: Генерира код на всеки програмен език, който изберете.
 • Финансово планиране и препоръки: Може да предлага финансови съвети и препоръки.
 • Разработка на приложения: ChatGPT може да се използва за разработване на приложения.
 • Помощ при писане: Помага при писане на всякакво съдържание.

Наличност и ценови планове

ChatGPT е достъпен за всеки, който иска да го използва и е напълно безплатен. Въпреки това, трябва да се отбележи, че безплатната версия има ограничения като липса на плъгини и достъп до най-новия модел GPT-4.

OpenAI предлага и платена версия, наречена ChatGPT Plus, която отключва множество предимства. Платеният план предоставя достъп до последния модел на OpenAI, GPT-4, достъп до плъгини и интернет, приоритетен достъп до чатбота (дори по време на най-натоварените периоди), по-бързи времена за отговор и възможността да сте първите, които ще опитат нови функции и подобрения. ChatGPT Plus струва 20 долара на месец.

За повече инструменти, базирани на изкуствен интелект (AI), препоръчваме да прегледате нашата секция „Инструменти“.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: